dinsdag 8 april 2014

Enkele gerechten

 Spaghetti Pesto met rauwe prei en tomaatjes (en balsamico azijn)

 Salade met kaas, gebakken spekjes en taboulé

 vis in olijfolie (oven), gekruid met dille met prei en frietjes

stoofpotje met pompoen, wortel, sinaasappel en rijst (recept van Ilse kookt!)

Dit recept komt uit de LIbelle en is simpel te maken.

Wat heb je nodig? 4 tot 6 personen
- 1,5 kg stoofvlees
- 3 wortelen
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- geraspte schil van sinaasappel
- 300 gr spinazie (maar wij hebben die ervan tussen gelaten)
- enkele takjes tijm
- 1 laurierblad
- 400 gr tomatenblokjes
- 500ml rode wijn
- 500 ml runderbouillon
- rijst of tagliatelle
- olijfolie
- zwarte peper en zout

Ilse voegt er ook zwarte olijven bij, maar wij verkozen om dit ook niet te gebruiken. 

Hoe maak je het?
Schil de wortelen, en snij ze in stukken. Pel de uien, snij ze in ringen. Pel de teeltjes knoflook en hak ze grof. Verwarm de oven op 160°c en wentel de blokjes stoofvlees door de bloem. 
Kruid met peper en zout. Bak het vlees aan in olijfolie en boter. Doe er de uien, wortelen en knoflook bij en bak nog even mee. 
Doe er de tomatenblokjes, balsamico, tijm, laurier en sinaalsappelschil bij. Blus me de rode wijn, en de bouillon. Doe er de olijven bij (indien je er toch wil gebruiken). Zet afgedekt in de oven en roer geregeld om. 

Het moet er wel zo'n 2uur in de oven en je hebt 30min nodig om het klaar te maken. 

Kook de rijst en bak de spinazie in boter, kruid met peper en zout (indien je spinazie er graag bij doet). Zij gebruikt de spinazie om met tagliatelle door te mengen. Wij hebben eerder rijst gebruikt.

Smakelijk

Dit heb ik de afgelopen maanden gemaakt, maar de juiste dagen zijn mij ontglipt.

Glasnoodles met wokgroenten

Glasnoodles met wokgroenten

Om het snel en simpel te houden, is dit een ideaal gerecht.

Glasnoodles kan je kopen in verpakking en is heel snel klaar.
Glasnoodles zijn heel makkelijk te maken, je laat het water koken en giet het warme water over de glasnoodles. Ik leg de glasnoodles in een kom en laat 5min trekken.

Als wokgroenten: rode ui, prei, paprika, maar je kan ook selder en witte kool erbij doen.. of wortel... Naargelang de smaak ;-)
Ik wok deze in een wokpan en als olie gebruikte ik olie met citroengras en gember om het wat smaak te geven (vind je soms in speciale aanbiedingen in de Aldi of de Lidl). Alles goed laten wokken, en vervolgens kruiden met zwarte peper en Aziatische kruiden (lente uitjes, peterselie, citroengras, groene peper, koriander, knoflook, gember, chili en kurkuma - bij ons was dit ook speciaal gekocht in de winkel - gedroogd dus!)

Ik bak de kip ook apart in een pan met diezelfde olie.
Ook kruiden naar smaak (zwarte peper, zout... kipkruiden). Ik voeg hier een beetje sojasaus toe (5 à 6 koffielepels). Niet te veel van de sojasaus gebruiken of het is héél pikant en dat was het al genoeg ;-)
Vervolgens alles in één pan (ook de glasnoodles) en nog wat roeren.

Smakelijk !



maandag 7 april 2014

Couscous met wokgroenten en gegrilde kip

Couscous met wokgroenten en gegrilde kip

Hier ook een vrij snel gerecht en leuk te maken op een mooie lentedag!

Je kookt de couscous zoals aangegeven op de verpakking. Je kruid deze met couscouskruiden.
Tussendoor wok je de wokgroenten (prei, wortel, champignon,  en ajuin) met olijfolie of een olie met citroengras en gember en je kruid deze met de gewenste kruiden.

De kip werd in olijfolie gewikkeld met kipkruiden en daarna gegrild.

Smakelijk