zondag 22 september 2013

Pasta met bloemkool en spinazie

Wat doe je als je een grote witte bloemkool uit de tuin meebrengt in de keuken ?
Bovendien is de bloemkool zooooo groot, dat je de helft nog kan invriezen voor een andere dag...

Je zit dan ook nog met spinazie uit de tuin....

Kunnen we die twee niet combineren?

En ja hoor... dat kon...
Ik begon te zoeken via internet wat ik daar allemaal mee kon doen...

Ik kwam uit bij:
Tallore webblog...
http://tallore.blogspot.be/2013/03/ovenschotel-met-pasta-bloemkool-en.html?showComment=1379877822215#c3711322585610566348

Wat heb je nodig?

-200g pasta
-1 bloemkool
-VERSE spinazie 
-250ml light room
-100g kaas naar keuze
-1 ei
-Paneermeel
-1 handje verse basilicum
-olijfolie
-Vers gemalen zwarte peper, zout en nootmuskaat
-1 klein teentje look 

Hoe maak je het?

Breng water aan de kook en voeg wat zout toe. Kook er de pasta beetgaar. 
Kook de bloemkool en giet af en zet opzij.

Laat dan de spinazie slinken in olijfolie. Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Zet ook opzij.

Klop dan het eitje los in de room. Meng er de fijngehakte/geraspte kaas onder en doe er ook de fijngehakte basilicum bij (ik gebruikte rode basilicum!). Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

Meng dan de pasta, bloemkool, spinazie met het eierroommengsel en verdeel over ovenschotel. Strooi er wat paneermeel (en eventueel wat extra kaas) over. Zet een 20-tal minuten in de oven, op 180°C. 

Laat het smaken !



Havermout koekjes

Havermout, het is gezond voor de cholesterol te verminderen...
Tijdens het lezen van de goed gevoel van september (ja, ik heb wat vertraging in het lezen van mijn tijdschriften), ontdekte in een lekker gerecht.
Ik zou er persoonlijk wat water of melk bij doen, want het deeg via het recept van de goed gevoel vond ik nogal droog. Ik heb het wel kunnen oplossen door nog wat te kneden.
Het deeg was ook niet zo goed gemengeld door alles samen toe te voegen!

De koekjes waren wel lekker.

Wat heb je nodig? (goed voor 18 à 20 koekjes) 

- 200g havermout
- 100 gr bloem
- een ei
- een snufje zout
- 50 g basterdsuiker
- 100 gr margarine

Hoe maak je het?

Kneed het deeg met de hand of met een keukenmachine. 
Verdeel het deeg in hoopjes op eren ingevette bakplaat en bak gedurende 20 min in een oven op 140°C.

Smakelijk !





Witloof met spek en Gulden Draak sausje


Witloof met spek en Gulden Draak sausje 

De worst is misschien een raar idee voor sommige, maar aangezien ik deze al uitgehaald had, omdat ik normaal iets anders ging klaarmaken, waren we wel verplicht deze te gebruiken.

De combinatie is wel lekker.
Ik haalde mijn inspiratie via een kookboek van de colruyt ' Lekker Belgisch ' en heb enkel het vlees aangepast. In de kookboek word er eerder fazant gebruikt, of kan je ook kip gebruiken.

Smakelijk!


Wat heb je nodig? 2 personen


Ingrediënten

  • 6 kleine worsten (colruyt)
  • 100 g gerookte spekblokjes
  • 3 stronken witloof
  • 2 dl Gulden draak
  • 2 dl room
  • 1 eetl. honing met tijm
  • olijfolie
  • nootmuskaat
  • peper en zout
  • instantsausbinder

Hoe maak je het?

Snij de witloofstronken middendoor en verwijder de harde, bittere kern.

Laat de olijfolie smelten in een kookpan en leg er de stukken witloof naast elkaar in. Kruid met peper, zout en nootmuskaat en strooi er 1 eetl. honing met tijm (meli) over. Laat het witloof rondom kleuren.
2. Smelt olijfolie in een braadpan en bak de blokjes spek op een matig vuur. Haal ze uit de pan. 
3. Voeg 1 eetl. boter toe en bak de worsten rondom goudbruin. Kruid ze met peper en haal ze uit de pan.
4. Giet de gulden draak in de pan en maak de braadresten los. Laat even doorkoken en voeg de room toe. Laat nog 2 min. koken en bind dan lichtjes met sausbinder.
5. Schik de witloof midden van een ruime ovenschotel met daar boven de gebakken spekblokjes. Giet de saus gelijkmatig over de schotel en laat afgedekt 25 min. gaar worden in een voorverwarmde oven op 200 °C. Neem de laatste 5 min. het deksel weg om lichtjes te laten kleuren.

Smakelijk !

Op te dienen met kroketten 








Bron: Colruyt (aangepast) 

De colruyt gebruikt suiker ipv honing, maar ik verkoos honing omdat ik het nu éénmaal gezonder vind. Met de koude smaakt honing met tijm nu éénmaal beter in de gerechten ;-)

Eigen brood bakken

Sinds kort hebben we onze eigen broodbakmachine.. Heerlijke aankoop geweest. De geur van versgebakken 'eigen brood' in huis, is een echt genot. 

We hebben er al heel wat soorten brood mee gebakken: boerenbrood, melk brood, waldkorn brood en momenteel is mijn schat rozijnenbrood aan het maken. Benieuwd wat het geeft :-)

Ik heb ook al volkorenbrood in de oven gebakken, omdat ik wel eens op verkenning uit was...
Wat een dagje vakantie niet kan doen.. :-)