vrijdag 1 maart 2013

Zalm met spinazie en spaghetti

Weekend en dat betekent, iets meer tijd om weer eens rustig en gezellig te koken voor mijn schat en mijzelf natuurlijk ;)

Deze keer koos ik weer voor een recept van Piet Huysentruyt, omdat ik vind dat hij echt lekker kan koken.
Het recept komt uit zijn boek: SOS PIET.

Wat heb je nodig?

-1 th lepel citroensap 
-1 teentje look
- 4 moten zalm op vel
- olijfolie
- peper en zout
- 2 dl room - ik verkies Light te gebruiken
- 1 sjalot
- 500 gr spinazie
- 500 gr tagliatelle
- 1,5 dl witte wijn
- 2 el witte wijnazijn

Hoe maak je het?

Kook water met zout en olijfolie. Was de spinazie en laat uitlekken.
Ik heb ervoor gekozen om mijn spinazie een beetje te koken op voorhand, en vervolgens nog een beetje te stoven, het gaat sneller dan op de pan te stoven. Huysentruyt verkiest om het wel in de pan te stoven, en daarna te laten koken in de pan.

Versnipper de look en sjalot. Smelt boter in een grote kom en stoof de sjalot en look aan.
Giet de witte wijn, room en witte wijnazijn bij de spinazie. Doe het citroensap erbij en laat nog even stoven...
Kook de tagliatelle.

Warm een beetje olijfolie op in een antikleefpan. Kruid de zalmmoten met peper en zout.  Bak de zalm aan op de velkant gedurende 5 minuten. Draai de zalm om en bak nog een 30-tal seconden.
Dit kan ook langer duren. Huysentruyt meldt maar 2 à 3 min in zijn kookboek..

Mix de spinazie tot een saus.

Giet de tagliatelle af en roer hem onder de spinaziesaus. Schep op een bord en leg de moot zalm er bovenop.

Smakelijk

maandag 25 februari 2013

Courgette - peer soep

Zo werden we ook verrast door Kevin's moeder met een héérlijke soep, n.l. Courgette - peer soep!!
Deze eet je best met een geitenkaasje... en dan smaakt die nog beter!!!!
Bovendien is die best gezond, wegens de peer die erin verwerkt is.
Je proeft wel de zoetigheid, dus je moet er wel voor zijn.

Wat heb je nodig? 4 personen
- 6 rijpe conference peren 
- 2 courgettes
- 1 kleine sjalotje
- 1 stengel selder
- 1/2l kippenbouillon 
- 1/2 liter water
- 4 geitenkaasjes in spek gewikkeld (uiteraard ;))
- een klont boter of olijfolie
- honing

Hoe maak je het?
Snijd de groenten fijn en stoof ze in wat boter. Je kan hier natuurlijk ook olijfolie gebruiken ;-)
Schil de peren en verwijder het klokhuis. Snijd ze in stukjes.
Stoof de peren mee met de groenten. 
Bevochtig met water en kippenbouillon. 
Laat de soep ongeveer een kwartier koken. Mix de soep en door de zeef halen en vervolgens op smaak brengen met peper en zout. 
De geitenkaasjes 8 min in een voorverwarmde oven van 180°C plaatsen (tip van Peter Van Asbroek) maar ik bak ze eerder in een pan en doe er wat honing boven op, heerlijk ;-))

Schep de soep in de borden en leg er een geitenkaasje in.

Smakelijk !

Bron: www.tussenpeterenpan.com - Peter Van Asbroeck