donderdag 14 februari 2013

Gestoofde witloof met sinaasappel

Witloof met sinaasappel... heerlijke combinatie

Ik vond dit recept via Weight Watchers en dit is bij heel wat mensen goed in de smaak gevallen.
Zo zie je maar hoe je de familie snel blij kan maken ;-)

Recept voor 4 personen:

-4 stok(jes) Witloof, grote  

-1 grote ajuin

2 koffielepel(s) Olijfolie  
-peper en zout
- 2 zakjes rijst

- 2 grote sinaasappels

150 ml Bouillon, groente, bereid  

1/2 koffielepel(s) Gemberwortel, geraspt  

2 snufje Kurkuma (koenjit)  

2 snufje Currypoeder  

1 koffielepel(s) Allesbinder  

15 ml Water, alle soorten, (1 eetlepel)  




Hoe maak je het?

Was het witlof, snij de stronk eruit. 
Snipper de ui. 
Verhit olie in een pan en bak het witlof daarin o.a. 5 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de ui toe en bak kort mee.

Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking gaar. Pers 1 sinaasappel uit. Blus het witlof af met bouillon en sinaasappelsap en laat met een deksel op de pan ca. 10 minuten smoren. 
Schil en fileer de andere sinaasappel. Haal het witlof uit de pan en hou in de oven op 60°C warm.

Breng de saus op smaak die zich in de pan bevindt met gember, kurkuma en currypoeder. Meng de allesbinder met 1 eetlepel water, roer door de saus en breng kort aan de kook. Voeg de sinaasappelpartjes toe, verwarm kort in de saus en schenk over de witloof. 

Serveer met rijst.

Smakelijk!

Bron: Weight watcher 
ik heb enkel de kruidenkaas er niet toegevoegd.




























dinsdag 12 februari 2013

Rode kool met chipolata

Zo'n typisch Belgisch gerecht, maar wel heel lekker.
Vooral als je iets nieuw uitprobeert met de rode kool.
Ik gebruikte er namelijk laurier en kaneel bij.

Wat heb je nodig?
-1 kleine rode kool (ca. 1 kilo)
-2 appels (Elstar)
-1 eetlepel rode - wijnazijn
-1 theelepel kaneelpoeder
-Suiker voor het wat zoeter te maken
-2 laurierbladjes

HOe maak je het?
Snij de kool doormidden en verwijder de harde kern. Snij de kool in stukjes en voeg deze toe in een pan. Voeg vervolgens de azijn, suiker, de laurier en de kaneel toe. Het is belangrijk dat je hier ook een beetje water toevoegt.
Laat dit alles 1uur stoven !! Voeg de appels hier stukje per stukje toe.

Het bakken van de worst spreekt voor zich ;-)

Smakelijk!

zondag 10 februari 2013

gebraden kip met gebakken aardappelen en appel met veenbessen

Vandaag stond er gebraden kip op het menu, met gebakken aardappelen en appel met veenbessen!
Heerlijke combinatie!


Ik heb mijn kip gebraden volgens Piet Huysentruyt .

Wat heb je nodig?

- 1 kip 
- klontje boter 
- kippenbouillon 
- kippenkruiden 
- laurier 
- 2 teentjes look 
- 3 sjalotten 
- tijm 
- 2 dl water

Hoe maak je het?


Vul de kip met sjalot en teentjes look, tijm en laurier. Bind de kip op met bindtouw. Neem een pot en smelt een klontje boter tot ze goudbruin is.

Kruid de kip met kippenkruiden. Braad de kip langs alle kanten gedurende 4 à 5 minuten mooi bruin.  De boter mag niet aanbranden. Ik voeg geregeld boter toe omdat de kip dan beter kan bruinen.

Vul de pot met extra sjalotten. Laat dit een beetje verder sudderen en voeg tenslotte een beetje water toe, samen met een bouillonblokje.


 



Laat het smaken!
Je kan hier perfect gebakken aardappelen toevoegen.
En om het gerecht helemaal af te maken, maak je er appeltjes met veenbessen bij.

Recept appel met veenbessen;



Wat heb je nodig?
-1 appel ( per persoon)
- veenbessen uit blik of verse veenbessen (hoeveelheid aan te passen naar smaak)
-boter
-kaneel

HOe maak je het?
Haal het klokhuis uit de appels en schil ze. Snij de appel in 2 en haal ze een beetje uit.

Beboter een ovenschaal en leg de appels erin. Strooi een beetje kaneel over de appels. Schep de veenbessen op elke appel. 
Laat garen in de oven op 180°, gedurende ongeveer 30 minuten. 

Laat het smaken! 

Bron: Oma's recepten, SOS Piet