donderdag 31 januari 2013

Spaghetti met tomaat, scampi, tomaten en groene kruiden

Deze keer stond er een recept van Jeroen Meus op het programma.
Er lagen nog wat tomaten en scampi's die op moesten en nog wat lekkere verse kruiden. Dus besloot ik om eens iets nieuws te proberen.
Heel makkelijk recepje en toch zo lekker! Voor 4 personen

Wat heb je nodig?

500 g tagliatelle
(20) scampi's
10 kleine tomaten
2 ajuinen

2 teentjes look
5 cl witte wijn
verse groene kruiden (bv. tijm, basilicum, dragon, peterselie...)
olijfolie
zwarte peper
zout

Hoe maak je het?

Ik verkies om het te maken met kleine tomaten: trostomaten, omdat ik dat gewoonweg lekkerder vind. Neem er 10 en haal de zaatjes eruit. Zet dit even opzij.
Pel de uien en snij ze heel fijn. Pel de look.

Pel de scampi's, maak ze schoon. Vervolgens neem je een pan en voeg olijfolie toe. Ik gebruik mijn grillpann, omdat de scampi's dan beter gebakken worden en een beetje smaken als op een echte grill.  Ik voeg wat look toe, voor de smaak.

Neem een pan en voeg er olijfolie aan toe. Bak de uien en als die glazig zijn, voeg je de trostomaten toe. Roer alles om en laat ze smelten tot een soort compote. Best op een matig vuurtje.
Voeg witte wijn toe en laat de saus even sudderen.  Je kan ook cognac gebruiken.

Vul een kookpot  met water en breng het aan de kook. Voeg een flinke snuif zout toe en kook de spaghetti gaar.

Voeg nog wat zout, en zwarte peper aan de saus toe. Neem de verse kruiden en voeg deze toe aan de saus (tijm, basilicum, dragon, en peterselie) Salie kan ook, maar best niet teveel of het overheerst de smaak. 



Voeg de gebakken scampi's in de tomatensaus en roer even.

Giet de spaghetti af, leg het in een bord en voeg de saus toe.
Je kan de kruiden ook als laatste toevoegen op het bord.

Smakelijk

Recept: Jeroen Meus

maandag 28 januari 2013

Lam met abrikozen, rozijnen en kikkererwten

Dit recept hebben we vandaag gegeten.
Ik heb ze niet zelf gemaakt, maar werd gemaakt voor ons, door de schoonmama...

Je moet er wel voor zijn, omdat het toch zo'n licht zoete smaak heeft door de kaneel en de saffraan die er in verwerkt zijn.

We kregen het boek Tajines van Le creuset cadeau en dit recept is daar afkomstig van.
Ik deel het graag met jullie...

Wat heb je nodig?
- 1KG lambsbout, of - schouder in blokjes gesneden
- 200 gr gedroogde kikkererwten
- 2 grote uien
- een flinke mespunt saffraan
- 1/2 theelepel gember
- 1 kaneelstokje
- 300 gr verse abrikozen / 12 gedroogde abrikozen
- 5O gr blonde rozijnen
- 1 theelepel honing
- 1 klein bosje koriader
- olijfolie
- zout
- zwarte peper


Hoe maak je het ?

Zet de kikkererwten de avond tevoren in een grote pan met ruim koud water te weken.
Hak de volgende dag de uien fijn. Verhit 1 eetlepel in een tajine. Bak de blokjes lamsvlees op hoog vuur rondom bruin. Draai het vuur laag, doe de uien erbij en schep ze om tot ze licht gekleurd zijn.

Voeg saffraan, gemberpoeder, kaneel, uitgelekte kikkererwten en 400ml koud water toe. SLuit de tajine en stoof het vlees 2uur op laag vuur. Controleer regelmatig of er voldoende water in de tajine zit en voeg zo nodig wat warm water toe. DOe er pas zout in als de kikkererwten gaar zijn.

Snijd tegen het einde van de bereidingstijd de abrikozen doormidden en verwijter de pitten. Snijd gedroogde abrikozen in vieren. DOe ze met rozijnen, honing en korianderblaadjes in de tajine. Breng op smaak met zout en zwarte peper.


Roer alles door elkaar en stoof de tajine  af en toe roerend nog 2Omin tot er een romige saus is ontstaan

SMakelijk!!!


Je kan hier perfect couscous bij geven!