zaterdag 26 januari 2013

Tajine

Nu we een tajine in huis hebben, (gekregen van de schoonouders voor ons Nieuwjaar - geweldig!) heb ik zin om volgende boeken te kopen:
- mijn Arabische wereld van Fatima Marzouki
- Taijinegerechten van Francis van Arkel

Iemand ervaring mee?

Wij hebben alvast kunnen proeven van twee heerlijke tajine gerechten die voor ons gemaakt werden en het spreekt zo aan om dit nog eens te maken!!!

Eerste recept die we gegeten hebben:vrijdag 25 januari 2013

prei-rolletjes met hesp

Vandaag staat er prei-rolletjes met hesp op het menu;
Ik verkies om het recept te verwerken met bechamelsaus ipv kaassaus, omdat het gewoon lekkerder smaakt;

Dit recept heeft ons heerlijk verrast.
Over de manier van klaarmaken, twijfel ik nog, want ik heb de prei gekookt in de oven, wanneer ik dit nooit gedaan had...
Het koken in de oven zorgt er voor dat de prei een krokant smaakje heeft en wie daar van houdt, kan de prei wel in de oven koken.


Wat heb je nodig?

- 2 stukken prei (snijden doormidden)
Ganda ham 
1/2 l melk 
nootmuskaat 
roux (70gr boter + 70gr bloem)

Hoe maak je het?

Snij de prei doormidden, zodat je twee stukken hebt.
Snij de prei op grootte van de ham, leg in een ovenschaal, overgiet met bouillon, boter en tijm. Laat 20 minuten in de oven op een temperatuur van 160° onder bakpapier garen.
Zorg dat je de boter toevoegt, want deze zorgt ervoor dat de prei goed wordt gebakken.  

Verwarm de melk lichtjes met de roux, kruid met kruidenzout en nootmuskaat. Laat rustig pruttelen. Je kan hier ook de bechamelsaus van Balade gebruiken, omdat die heel lekker smaakt. Ik gebruik die wel vaker als de tijd het niet toelaat om zelf mijn saus te maken.

Wikkel de gegaarde prei in de ham, voeg de saus toe en voeg nog wat gemalen kaas erop, voor de mensen die zot zijn van kaas (o.a. mijne schat ;)).
Ik zet die vervolgens nog even in de oven op 160°C, gedurende 10/20 min, zodat die gemalen kaas wat gesmolten is en wat bruint. 

Smakelijk!

 

Dit is heerlijk met puree.

Recept: VTM Koken.be