zaterdag 22 december 2012

Geitenkaasrol met spinazie en spek

We houden beiden van geitenkaas, dus besloten we om geitenkaasrol te maken met spek. 

Wat heb je nodig?
 - Bladerdeeg
- 2 à 3 takjes rozemarijn
- boter
- geitenkaas
- zwarte peper
- zout
- spek
- spinazie

Hoe maak je het? 



Haal het deeg 10 min voordien eruit voor je het begint te bewerken, zodat het al aan de kamertemperatuur kan wennen. Was de rozemarijn, en hak ze fijn; vervolgens hou ik het even onder de kraan om te wassen.
Neem boter en bak de spekjes.
Was de spinazie en kook deze een beetje (ik gebruik alweer mijn snelkookpan).
Vouw het deeg voorzichtig open op bakpapier.
Verwarm de oven op 175 ° hete lucht.
De spinazie afgieten.
Verdeel de geitenkaasover het midden van het deeg. Verdeel hierover de rozemarijn, de spinazie en spekjes. Je kan nog een laag geitenkaas erop zetten en afwerken met spinazie.
Rol het deeg op, afwerken met eigeel voor je het in de oven zet. 
Dankzij de hulp van mijn vriend is dat echt heel goed gelukt...

20-25 min in de oven laten zodat het deeg goudbruin wordt.
Laat een beetje afkoelen en laat het smaken!

Bron; Koken en genieten (tijdschrift)

vrijdag 21 december 2012

Soep voor kerstmis

De feestdagen komen eraan en dat betekent -genieten- samen met je familie van lekker eten, gezellig samen zijn en wat bijpraten...
Ik vind het zo'n heerlijke periode. Even weg van de dagelijkse stress, gewoon genieten met mensen om je heen die je graag ziet.. maar ook nog steeds denken aan iemand die er niet bij kan zijn, maar toch in mijn geheugen zit..
Een plaats die nooit kan ingenomen worden door iemand anders.
Daarvoor brand ik dan speciaal een kaarsje bij zijn foto, want vandaag.. is toch ook een minder leuke dag. 



Ik neem ook altijd vakantie rond die periode, zodat ik er nog meer kan genieten van dit familiaal moment.

Dit jaar zorg ik voor de soep: de ouders verkozen pompoensoep.
Uiteraard zou het geen feest zijn, als ik daar niets speciaals van maak.
Het wordt dus geen gewone soep, maar iets feestelijks.

Zalige feesten aan iedereen!


Wat heb je nodig?
 - 1 pompoen (1,5 kg) / 2 pompoenen
- 400 g tomaten (uit blik of vers)
- 4 uien
- 4 wortelen
- 2 teentjes knoflook
- 2 /4 blokjes groentebouillon (of kippenbouillon)
- 4 gedroogde tomaten (vers)
- 250 gr tomatenpuree
- 2 eetl. olijfolie
- peper & zout
- 1 mespunt cayennepeper
- 3 takjes tijm
- 3 blaadjes laurier
- 1 koffiel. marjolein
- 2 koffiel. paprikapoeder
- 2 koffiel. kerriepoeder

Voor de kruidenroom:
- 250 g zure room of verse kaas
- 0.5 plantje bieslook
- 8 blaadjes basilicum
- zwarte peper en zout

Voor de zelfgemaakte balletjes:
- 500 gr gehakt
- 40 gr paresello kaas
- 2 eieren
- peterselie 
- paneermeel

Hoe maak je het?

Bereid de kruidenroom: snipper het bieslook en de basilicum fijn en meng met de zure room of de verse kaas. Kruid met zwarte peper en zout.

Snipper de uien en de knoflook fijn.
Pel, ontpit en snij de pompoen in blokjes. Snij de tomaten in blokjes. Snij de gedroogde tomaten in flinterdunne reepjes.
Schil de wortelen en snij ze in stukjes. 
Bak de uien in de olijfolie. Voeg de uien in een grotere pan, samen met de pompoenen, de tomaten, de wortelen en kruid met laurier, marjolein, paprika, kerrie, cayennepeper en tijm. Doe er ook de bouillonblokjes bij en giet er water bij. Ik voeg ook een beetje tomatenpuree erbij (250gr). Met een gewone pan laat je dit alles 15 min koken en met de snelkookpan laat je het 8 min koken. 
Haal het laurierblad en de tijmtakjes eruit en mix de soep zeer fijn. Kruid met zwarte peper en zout.
Vervolgens voeg ik nog een beetje bieslook toe.

Wij hebben ook zelf onze balletjes gemaakt. Het ventje heeft daar goed voor gezorgd. Hij legt de verse gehakt in een kom, en roert daar 2 volledige eieren met paneermeel onder. Vervolgens voegt hij ook pamesello kaas toe met peterselie en kneed alles in één geheel. Hij bakt vervolgens alles in de pan en toevoegen aan de soep.

Voor het opdienen van de soep, voeg je dan met een soeplepel een beetje van de kruidenroom toe in midden van het bord.

Laat het smaken!
Bron: internet en kookboek gecombineerd


Ovenschotel met macaroni en paprika

Wegens een grote verhuis.. is het echt heel lang geleden dat ik nog mijn recepten kon posten :(
We zijn goed installeert, al moeten er nog heeeeeeeeeeeeeel wat dozen geleegd worden. Vanaf nu kook ik wel weer geregeld en kan ik weer vaker posten. 

Ik heb deze week wel een heerlijk recept gemaakt, het is een Weight Watcher recept:

Ovenschotel met macaroni en paprika!





Wat heb je nodig?

70 g Pasta  

knoflook   
  1 à 2 grote Paprika, rood, groen en/of geel.  
  1 ajuin

60 g Rundsvlees, americain natuur, rauw   

1 koffielepel(s) Olijfolie   

1 eetlepel(s) Tomatenpuree   
  125 g Tomaat, uit blik (gepeld)

zout, paprikapoeder, oregano, rozemarijn, basilicum, bouillonpoeder (1à2 blokjes)
 

geraspte kaas





Hoe maak je het?



  • Kook 70 g macaroni gaar, zoals aangegeven op de verpakking.
  • Snij 1 teentje knoflook, 1 paprika en 1 ui in stukjes. Bak de knoflook, ui en het gehakt ca. 5 minuten in 1 koffielepel olie. Voeg 1 eetlepel tomatenpuree en paprika toe en bak nog eens 5-10 minuten.
  • Voeg 125 ml gezeefde tomaten toe en breng op smaak met zout, paprikapoeder, oregano, rozemarijn, basilicum en ½ koffielepel groentebouillon.
  • Schep de macaroni en het paprika-vleesmengsel afwisselend in een ovenschaal en bestrooi met 30 g geraspte kaas, 30+.
  • Bak ca. 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.
Bron: Weight Watcher site 



maandag 17 december 2012

Champignongratin met ham

Tijdens het bladeren in mijn koken en genieten tijdschrift ontdekte ik een heerlijk recept...
Champignongratin met ham...






Heb het recept wel beetje aangepast aan mijn smaak:

Wat heb je nodig?


  • 750 gram champignons
  • aardappelen
  • rode wijn
  • 3-4 takjes tijm
  • 1 ui
  • 100 gram parmaham
  • 3 eetlepels olie 
  • zout en zwarte peper
  • light room
  • boter om in te vetten
Maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Was de tijm, schud hem droog en ris de blaadjes van de takjes. Pel en snipper de ui.
Snijd de ham in reepjes. 

Verhit 1 eetlepel olie in een grote pan en bak de ham. Neem de ham uit de pan. 
Verhit 2 eetlepels olie in het bakvet en bak daarin de champignons. Breng op smaak met zout en peper. Bak de ui en de tijm mee. Voeg de ham aan het champignonmengsel toe. 
Voeg een beetje rode wijn toe en laat alles rustig sudderen.
Vervolgens roer de room doorheen en breng lichtjes aan de kook.

Vervolgens schil ik de aardappelen en snij deze in chipvormpjes.
Ik laat deze rustig koken met mijn snelkookpan.

Verwarm de oven voor op 200 graden. 

Vet een ovenvaste vorm in met wat boter. 
Breng het champignonmengsel op smaak en doe in de vorm. Rasp de kaas erover en gratineer 25 minuten in de oven

Heerlijk!
Zorg wel dat je genoeg room hebt, of het gerecht kan droog uitkomen. 

Bron: Koken en genieten (tijdschrift)