donderdag 1 maart 2012

Gewalste deegwaren met coppa stagionata en kerstomaat




ingrediënten (4personen)

  • 400 g spaghetti
  • dikke sneetjes pancetta 
  • 400 g champignons
  • 400 g kerstomaatjes
  • uien
  • 1 teentje look
  • 80 g tomatenpuree
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • dl witte wijn
  • dl room
  • 1 takje rozemarijn
  • 1⁄4 bussel platte peterselie
  • een scheutje olijfolie
  • een snuifje paprikapoeder
  • peper
  • zout

bereiding

  • Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook en doe er een snuif zout in.
  • Snij de dikke sneetjes pancetta in blokjes van ongeveer één centimeter breed.
  • Neem een ruime pan met hoge rand of een stoofpot, en zet ze op een matig vuur.
  • Verhit een scheutje olijfolie in de pan en roer regelmatig even door de knisperende pancetta.
  • Laat de paddenstoelen bakken tot ze zacht kleuren. 
  • Pel de uien en snipper ze in fijne stukjes.
  • Pel de look en snij het teentje in stukjes. Plet de look vervolgens tot pulp en doe deze samen met de stukjes ui in de pan. Roer en voeg een takje rozemarijn toe. Laat alles enkele minuten stoven.
  • Spoel tussendoor de kerstomaten en snij ze in kwartjes.
  • Schep de geconcentreerde tomatenpuree in de pan en roer. Laat de puree even meebakken om de rauwe smaak eruit te krijgen. Roer regelmatig, want de puree kan gemakkelijk aanbranden.
  • Schenk de wijn erbij en laat het gerecht minstens 5 minuten goed doorkoken. De alcohol verdampt en de smaken zullen een geheel vormen.
  • Schenk de room in de pan en kruid de saus met peper van de molen, een snuif paprikapoeder en een voorzichtig beetje zout. (De pancetta is van nature al behoorlijk zout.)
  • Laat de saus nog 10 minuten pruttelen. Kook intussen de pasta ‘al dente’. 
  • Spoel de peterselie en snipper de blaadjes zeer fijn.
  • Doe de kwartjes kerstomaat vlak voor het serveren in de hete saus en roer voorzichtig. Laat de tomaatjes warmte opnemen.
  • Roer de snippers peterselie door de saus en serveer meteen.
  • Rasp een portie kwalitatieve Parmezaanse kaas over elk bord.
Smakelijk

woensdag 29 februari 2012

Gebakken ei met spek



Een simpel gerecht en snel klaar. Als het dus even snel moet gaan ;)
Mijn inspiratie kwam van Piet Huysentruyt. Ingrediënten om omelet met spek te maken zijn het volgende:


2 eieren
3 dunne schellen ontbijtspek
1 theelepel vetsof (boter)
verse zwarte peper uit de molen


Hoe maak je het?


Gebruik een antiaanbaklaag-pan waar de sneden spek net in passen zodat de eieren mooi boven het spek kunnen garen.  Doe de theelepel vetstof in de pan, laat goed warm worden en voeg er de schellen spek aan toe. Laat aan 1 kant bakken tot de onderkant krokant is.


Breek ondertussen de 2 eieren in een kommetje, zorg er wel voor dat je de eierdooiers in takt houdt.
Als het spek aan de onderkant krokant gebakken is, draai je het om, giet het overtollige vet weg, zet het vuur lager en zet de pan terug op het vuur.


Giet er nu zachtjes de 2 eieren over, kruid met verse zwarte peper. De onderkant van het spek zal nu ook krokant bakken terwijl de eieren zachtjes garen.

Ik heb er ook gebakken aardappelen bijgemaakt. Die aardappelen had ik wel de dag ervoor laten koken en dan de dag zelf gebakken.

Smakelijk !

dinsdag 28 februari 2012

Witloof met kaassaus en spek

Om eens af te wisselen...
Zie mijn recept van witloof met kaassaus en ik voeg er gewoon hesp aan toe.
Dat voeg ik toe boven de witloof en kaassaus.
Heerlijk die smaak!

Het moet niet altijd het gewone zijn hé ;-)

Smakelijk!

maandag 27 februari 2012

Prei met kabeljauw nuggets

Kabeljauw nuggets met prei.
Heerlijk !
En heel gemakkelijk.

Wat heb je nodig?
2 personen
- 2/3 grote preistukken
- 1kg kabeljauw nuggets (is niet zoveel.. want de vis verkleint snel)
- zwarte peper
- 1 zakje rijst
 

Hoe maak je het?
Kook de vis of stoof deze.
Kruid met zwarte peper, voor op te dienen.

Stoof de prei, en voeg een beetje water toe.
Hier voeg ik ook zwarte peper toe.

Klaar is kees!
Smakelijk

Je kan er ook een soort vissaus bij maken, indien je niet houdt van deze manier van koken.
Ik hou wel van saus, maar eens naturel moet ook kunnen!