zaterdag 25 februari 2012

Prei-seldersoep

Voor een etentje bij vrienden die zondag plaats had, maakte ik het voorgerecht.
Ik koos voor prei - seldersoep.

Dit zou een ideaal lente soep zijn, al is het nog winter, maar de mooie tijden zorgen er wel voor dat je je al in de lente voelt.. 
Reden dat ik ook wel dacht: we maken deze lente soep!!!!! 

Wat heb je nodig?
Voor 4 Personen:
- 6 stukken prei (fijngesneden)
- 1 ajuin (fijngesneden)
- 2/3 takjes selder (fijngesneden)
- 2 eetlepels peterselie (fijngehakt)
- 4 blokjes vleesbouillon
- 2 L water
- zwarte peper en zout
- olijfolie

Hoe maak je het?
Snij en was de groenten. Voeg olijfolie in een kookpot en fruit er de groenten in aan. Voeg het water EN de bouillonblokjes toe en breng aan de kook. Laat het geheel 25 minuten pruttelen met het deksel op de kookpot. 

Mix de soep. Breng op smaak met zwarte peper en zout en garneer met de peterselie. 

Heerlijk :-)
 

maandag 20 februari 2012

Witloof met champignons en veenbessensaus!

Vandaag stond er een heel speciaal recept op het menu.
Wild met witloof met champignons en veenbessensaus
Recept van Meus, die ik wel beetje aanpas naar mijn smaak!


Wat heb je nodig? 
de ragout:
-  1 1⁄2 kg stoofvlees van rund
    3 uien
    1 fles rode wijn
    1 eetlepel bloem
    3 eetlepels veenbessenconfituur
    verse tijm
    verse laurier
    peterselie
    zwarte peper
    zout

de veenbessensaus:
    250 g veenbessen
    2 dl water
    2 eetlepels suiker (of iets meer, naar smaak)

de witloofstronkjes:
    4 stronkjes grondwitloof
    nootmuskaat
    1 snuifje suiker
    olijfolie
    zwarte peper
    zout

de bospaddenstoelen:
    200 g paddenstoelen naar keuze
    1 sjalot
    1 teentje look
    olijfolie
    zwarte peper
    zout

Hoe maak je het?

 de ragout: Pel de uien en snipper ze.    
    Verwarm een ruime stoofpot op een matig vuur. Doe er olijfolie in en voeg de uien toe. Laat de uien bruin bakken. Roer regelmatig om.     
    Verwarm een braadpan op hoog vuur en doe er olijfolie in. Korst hierin de stukjes hertenvlees. (Bak een grote hoeveelheid vlees in meerdere beurten. Er mag niet te veel vlees in de pan liggen.) Kruid het vlees tijdens het aankleuren met wat zwarte peper n een snuifje zout.
    De stukken vlees hoeven binnenin niet gaar te zijn.
    
    Hou de braadpan even aan de kant.    
    Voeg het vlees bij de gebakken uien en strooi er wat bloem over. Dat zal de ragout een beetje binden. Meng goed en laat de bloem enkele minuten meebakken op een zacht vuur.     
    Giet de wijn in de braadpan waarin je het vlees hebt gebakken. Roer alle aanbaksels los en laat de alcohol wat verdampen (deglaceren).
    Giet de warme wijn in de stoofpot.
    Vervolgens neem ik enkele takjes tijm, een paar blaadjes laurier en een beetje peterselie, ik voeg dit toe in de stoofpot met vlees. Doe ook wat veenbessenconfituur in de pot en roer alles om. Laat het gerecht een tweetal uurtjes sudderen op een zacht vuur.

de veenbessensaus:

    Doe de verse veenbessen in een kookpot, schenk er water bij en voeg de suiker toe. Laat de bessen een half uurtje sudderen op een zacht vuur.

de witloofstronkjes:
    Met het puntje van een aardappelmesje verwijder je het harde gedeelte onderaan de witloofstronkjes. Snij een kegelvormige inkeping, zodat er geen blaadjes loskomen.
    Voeg de stronkjes witloof in een pan met water en zet het deksel op de pot. Gaar het witloof op een zacht vuurtje. Laat daarna het witloof wat afkoelen en knijp het vocht eruit.
    Tenslotte een beetje olijfolie in een pan op een zacht vuur en bak hierin de witloofstronkjes tot ze licht goudbruin zijn.
    Kruid met zwarte peper, zout, nootmuskaat.

de bospaddenstoelen:
    Snipper de sjalot fijn en plet de look met de vlakke kant van je mes. 
    Maak (indien nodig) de paddenstoelen schoon met een droog doekje of een borsteltje. Als de onderkant van de steeltjes verhard is, dan kan je die afsnijden.
    Snij de grotere paddenstoelen met een scherp mes in stukken.
    Neem olijfolie voor een pan en bak daarin de sjalot, de look en de paddenstoelen op een matig vuur.

de afwerking:
 
    Bak kroketjes (of maak een aardappelbereiding naar keuze).     
    Serveer een schep ragout met een stronkje witloof, wat gebakken paddenstoelen, een lepeltje veenbessensaus en enkele kroketten.

Smakelijk !! 

zondag 19 februari 2012

Broccolli met gember

Speciaal, maar wel heel gezond ;-)
Als je niet houdt van de bittere smaak van gember, kan je ook minder gember nemen.
Ofwel gewoon geen gember gebruiken.
Het is heel speciaal, en zeker niet iets dat ik elke dag zou maken, maar 't is wel eens lekker...


Wat heb je nodig? voor 4 personen
75 g broccoli; 2 el olijfolie; 7.5-8 cm verse gemberwortel, geschild en in stukjes gesneden; zout; suiker; 1 dl kippenbouillon; 1 el lichte sojasaus of woksaus (ik nam het laatste)

Hoe maak je het?
Kuis de broccoli en snij ze in roosjes; maak de gemberwortel klaar.

Verhit in een grote schaal de olie gedurende 5 minuten op de hoogste stand.
Doe de stelen van de broccoli en de roosjes van de broccoli in een pan, te samen met de gember en kook 5/10 minuten .
Vermeng de rest van de ingrediënten, schenk het over de groenten, en schep even goed om. 

Smakelijk!
Je kan dit ook combineren met kip.