zaterdag 14 januari 2012

Gegratineerde witloof met kaassaus

Piet Huysentruyht gaf mij een goeie tip voor de gegratineerde witloof met kaassaus.
Hij gebruikt eerder bechamelsaus en voegt de kaas daarna toe.
Zijn tips volgen later nog.



Wat heb je nodig?
500 gr gemalen kaas
6 stronken witloof
6 sneden ham
olijfolie
een halve glas water
zwarte peper, zout, nootmuskaat
citroensap voor de saus

Voor de saus:
50 gr bloem
50 gr boter
250 ml melk
kookvocht van witloof

Hoe maak je het?
Oven voorverwarmen met 180°C.
Snijd het onderste van de krop weg. Bak het witloof langs alle kanten met olijfolie zodat het een beetje bruin kleurt. De bruine jus gaat straks bij in de kaassaus.
Kruid met zwarte peper, zout en nootmuskaat alvorens de kroppen om te draaien in de pot. Als alle kanten ietwat aangebakken zijn, giet je er het half glas water bij.
Laat het witlof een 5 tal minuten koken op een middelmatig vuur tot ze zacht aanvoelen als je er met een mes inprikt. 
Giet het witlof af maar houd het kookvocht apart voor de kaassaus.
Leg het witlof op stevig keukenpapier en druk er wat op, zodat er meer water uit het witloof verdwijnt.
Dit zorgt ervoor dat je saus niet te waterig is!!! 
Maak de saus. Ik gebruik mijn sausmaker van Seb. Vergeet de kookvocht van de witloof niet ;-)
Ik voeg ook een beetje citroensap toe.

Leg een plak ham op een werkplan, leg het witloof aan 1 kant en rol op.

Neem een vuurvaste ovenschotel en bedek de bodem met wat saus.

Leg hierop de hesperolletjes met witloof en bedek met de rest van de witte saus.

Strooi er flink wat geraspte kaas over en zet 20 minuten in de oven op 180 graden en daarna 5 minuten extra onder de gril voor een mooi bruin kaaskorstje.

Piet raadt aan dat je geen kaas met de bechamelsaus mengt, anders heb je teveel vet in verhouding met de bloem. En de saus gaat schiften.

Smakelijk!
Het klopt helemaal, mijn saus was minder waterig!

inspiratie: http://www.piethuysentruyt.com/

vrijdag 13 januari 2012

Simpel en snel

Vrijdag betekent altijd 'simpel en snel koken'... Uit gewoonte van thuis... Na zo'n zware werkweek, heb je minder zin in uitgebreid koken, en ik heb deze gewoonte overgenomen. Meestal eten we pizza, maar deze keer is het lasagne geworden.
Heerlijk ;-)

Morgen is het meestal spaghetti, maar deze keer maak ik witloof in kaassaus. Ik deel mijn recept later, want deze keer neem ik weer een nieuw recept onder handen ;-)

donderdag 12 januari 2012

Gratin met spruitjes en geitenkaas

Geitenkaas... Ik heb het leren kennen tijdens een etentje op het werk.
De smaak is heerlijk.. Je kan het eten met verscheiden ingrediënten, maar ik verkoos de spruitjes.
Zeker dat we hier nog wat spruitjes hadden liggen, dus waarom niet een nieuw recept uitproberen?

Bovendien hou ik van gratin...

Wat heb je nodig?
- 250 gr spruitjes
- 150 gr geitenkaas
- 4 grote aardappelen
- nootmuskaat
- notenolie
- zwarte peper
- 100 gr room (lichte)

Hoe wordt het gemaakt? 
Reinig de spruitjes, halveer ze en kook ze in zout water (+- 5 min). 
Laat ze schrikken onder koud water en vervolgens uitlekken.

Verwarm de oven voor op 180°C. Was de aardappelen en schil ze en snijd ze in schijven (zoals chips). Doe ze samen met de spruitjes in een vuurvaste schaal. Ik doe eerst wat notenolie in een schaal, vervolgens voeg ik de spruitjes toe en daar bovenop de aardappelen. Roer de helft van de kaas samen met room door elkaar in een pan en laat wat opwarmen. Kruid met nootmuskaat en zwarte peper. Giet over de groenten, strooi de resterende, verbrokkelde kaas eroverheen. Gratineer ca. 25 min. goudbruin in de oven.

Smakelijk

dinsdag 10 januari 2012

Macaroni met prei en americain

Vandaag stond er macaroni met prei en americain op het menu.
Zelf bedacht... Ik had niet zoveel zin om te koken, want was heel moe en omdat Pieter graag deegwaren eet, dacht ik snel dit gerecht samen. Bovendien had ik nog americain in de diepvries liggen.
Het was wel heerlijk ;-) dus ik zal nog meer dit recept opvolgen.

Wat heb je nodig?
- 250 gr macaroni
- prei
- notenolie
- americain 
- een bouillonblokje van Knorr (rund of kip...)

Hoe maak je het?
Kook de macaroni gaar. Was de prei en wok deze met een beetje notenolie. Voeg vervolgens wat water toe en laat sudderen. Zout naar smaak toe te voegen.
Bak de americain in notenolie.
Wanneer de prei voldoende gesudderd heeft, voeg ik een bouillonblokje toe van rund of kip en laat nog wat verder sudderen. De bedoeling is om hier een beetje een lichte saus bij te maken. Vandaar dat ik liefst enkel een bouillonblokje met water gebruikte.
Na al dat feesten konden we wel beetje minder zwaar eten en dit soort saus maakt dat allemaal goed.

Voeg alles samen op een bord.
Smakelijk

maandag 9 januari 2012

Atlantische tong met scampi's en looksaus op een bedje van prei

Maandag stond er terug Atlantische tong op het menu.


Wat heb je nodig? 
- 4 stukken Atlantische tong
- scampi's in looksaus
- aardappelen
- prei
- olijfolie
Hoe maak je het?
Blancheer de Atlantische tong. Bak het vervolgens in olijfolie. Ik doe voordien wel een beetje bloem op de tong, zodat het makkelijker bakt.
Ik was tussendoor de prei en wok deze prei met een beetje olijfolie.
Ik voeg een beetje water toe en laat het rustig sudderen.
Je kan een beetje zout toevoegen voor de smaak.

Schil de aardappelen en kook met zout. Vervolgens maak je er puree van (melk + nootmuskaat).
De scampi's ontvel je en zet je in de oven +- 180°C en dit gedurende 10 min (ik had een voorgemaakt menu gekocht uit de diepvriesproducten, ik moest enkel nog opwarmen in de oven). Je kan dit ook met verse scampi's, en zelf looksaus maken.

Als alles klaar is, leg ik een beetje prei op een bord en leg er de vis op.
Ik voeg de scampi's met looksaus toe. 
En tenslotte de puree.

Laat het smaken : )