zaterdag 31 december 2011

Kerststronk

Speciaal voor Nieuwjaar ....
Wou ik een kerststronk maken.. Maar het is eerder een kersttaart geworden!! Omdat ik mijn deeg te dik had gemaakt. Het is dus belangrijk je deeg heel dun uit te rollen om het deeg op te rollen.

Wat heb je nodig?
Voor 7 personen
7 eieren
350 g kristalsuiker
1,75 zakje vanillesuiker
35 g bakpoeder
875 g bloem
Solo in wikkel
Toevoegen
1,75 flesje kriekbier
525 g pure chocolade
350 ml room
3,5 eiwitten
262,5 g bloemsuiker
bunsenbrander (optioneel) 

Hoe maak je het?

Meng de eieren met de kristal- en vanillesuiker in een kom. Meng, in een andere kom, de bloem en het bakpoeder. Meng dit nu onder het eimengsel. Klop goed door, zodat alle klonters eruit zijn.
Vet een bakplaat in met boter en strijk het deeg erover uit.
Bak 20 minuten in de oven (180°c). Haal uit de oven en laat afkoelen.
Giet de kriek in een pan en zet op het vuur. Smelt de chocolade erin. Klop de room op en roer er de afgekoelde chocolade onder. Laat opstijven in de koelkast.
Klop 2 eiwitten, in een kom, met de bloemsuiker en stevig op met een mixer.
Smeer de mousse over de biscuit en rol die op. Snij de kanten af voor een rechte stronk. Spatel de meringue over de stronk en bruin die licht met de bunsenbrander, of plaats de stronk even onder de grill. Let op: dit gaat ontzettend snel!

Tip: Je bent vrij om je stronk met om het even wat te vullen. Alle soorten chocolade, slagroom, speculaas, fruit, …

Voor de suikerdecoratie rond de taart: warm de kristalsuiker in een hete pan op. Wanneer die volledig gekarameliseerd en gesmolten is, haal je de pan van het vuur. Begin de suiker nu erg snel en hard op te kloppen.


Inspiratie komt van Jeroen de Pauw.

dinsdag 27 december 2011

Atlantische tong op een bedje van prei

Vandaag staat er terug vis op het menu:
Atlantische tong.
Eerste keer dat we dat eten en dat is ons heel goed bevallen.

Na het lange wachten, post ik dan toch mijn recept ;-)
Atlantische tong op een bedje van prei !

Wat heb je nodig?
- 4 stukken Atlantische tong
- curry saus van Knorr (1 zakje van 250 gr)
- Prei
- Olijfolie 
- aardappelen voor frietjes te maken
- zout en nootmuskaat.

Hoe maak je het?
Blancheer de vis door het in het water te leggen met een beetje zout.
Vervolgens neem ik het vis uit het water en laat het afkoelen met koud water.
Ik wrijf er een beetje bloem op en laat het min 5min bakken op elke kant.
Heerlijk om die smaak zo te proeven ;) het is dus echt een aanrader.

Vervolgens stoof ik de prei. En ondertussen kook ik de aardappelen. Voeg zout toe, naar je smaak. Ik voeg melk toe en mix deze tot puree. Ik voeg ook een beetje nootmuskaat toe. 
Ik neem een zakje curry saus van Knorr (het moet niet altijd zelfgemaakte saus zijn om lekker te eten - of wel?)
De curry saus van Knorr maakt het recept helemaal af ;)

Ik leg de prei op het bord, met de Atlantische tong erop.
Vervolgens leg ik frietjes op het bord en werk af met de saus over de Atlantische tong.

Laat het smaken ;-)





maandag 26 december 2011

Preisoep

Na al dat lekker eten bij de familie... we hebben onze buik LETTERLIJK vol gegeten ;) hihi... staat er vandaag iets minder op het menu! 
Ik heb een preisoep gemaakt, en ben bij Piet Huysentruyt om raad geweest ;) Dank u wel SOS PIET ....
Geweldige soep!!!!

En omdat we nog in kerststemming zijn, lag er op tafel bordjes speciaal voor kerstmis:)


ingrediënten
  • wit van 3 stengels prei: fijnsnijden, een beetje apart houden voor de garnering (bijvoorbeeld van 5 cm stengel)
  • 2 geschilde aardappelen: fijnsnijden
  • 2 gepelde ajuinen: fijnsnijden
  • 2 liter kokend water
  • 1 eetlepel PH Groentenbouillon

  • olijfolie om te bakken
  • zwarte peper en zout naar smaak

Tip: maak de soep met genoeg water zodat alle groenten onder staan. Is de soep na het pureren te dik, voeg dan meer water + bouillon toe.
Warm de olijfolie op in een grote pot met dikke bodem en doe hierin de prei, aardappel en ui, peper en zout en laat enkele minuten stoven.
Voeg kokend water en groentenbouillon toe zodat alles onderstaat en laat een half uur koken.
Stoof ondertussen de rest van de prei aan in een pan met olijfolie
Pureer de soep met een handmixer, voeg indien nodig meer water en/of bouillon toe, breng terug aan de kook en laat enkele minuten verder sudderen.
Serveer met de extra gestoofde stukjes prei.
Na het eten laat je de preisoep snel afkoelen in koud water (in de pompbak) met af en toe te roeren. Zet de koude soep in de ijskast en serveer de volgende dag.

Smakelijk