vrijdag 23 december 2011

Zalige feesten gewenst


Kerstmenu

Morgen gaan we heerlijk eten bij mijn familie en zondag gaan we bij de familie van mijn vriend.
Toch wou ik al een kerstmenu maken voor ons tweetjes.
Donderdag was het dus zo ver!

Ik had nog wat sjalotten en salie liggen en heb dus gekozen voor kip in een salie-sjalotsaus.
Als dessert: pistache mousse.


Recept van de kip in salie-sjalot saus:
Benodigheden (voor 4 personen):
- 4 sjalotten
- 6 wortelen
- 3/4 takken salie
- 1 grote kip
- tijm
- een beetje cognac en 1 kipbouillon
- 6 grote aardappelen
- peterselie
- olijfolie
- zout
- zwarte peper

Bereiding:
Voor de kip:
Boter een ovenschaal. Warm de oven tot 210°C à 220 °C. 
Kruid de kip binnen en buiten met peper en zout. Ik voeg hier ook tijm bij. Wrijf de kip in met de resterende boter. Leg de kip op haar zijkant in de ovenschaal.
Schuif in de oven en laat 30 minuten bakken. 
Draai de kip op de andere zijde, overgiet met een half glas water en laat nog 30 minuten bakken.
Neem de kip uit de oven, kruid met peper en zout.
Opgelet: zorg dat je kip goed gebraden is (ik heb hiervoor wat gesneden in de kip tijdens het braden in de oven!!!). En regelmatig omdraaien zorgt ook dat je kip goed gebraden is langs beiden kanten.

Pel de sjalotten, schrap de wortelen. Was de wortelen en kook ze.
De sjalotten met de salie bakken in een pan met een beetje olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
Voeg een beetje water toe in de pan, zodat de bouillon kan smelten. 
Het wordt opgenomen in de sjalotten en de salie. Ik voeg tenslotte een beetje cognac toe. 
Schil de aardappelen, was ze en kook ze vervolgens. Voeg zout toe.

Dien alles op.
Laat het smaken!

Dessert: Pistache mousse!
Heerlijk, en heel verrassend.
Ik wist niet dat het bestond. Het wordt meestal met witte chocolade gemaakt, maar ik verkoos om het te maken met zwarte chocolade.Het is immers gezonder dan met witte chocolade ;)

Wat heb je nodig? Voor  4 personen:
75 g + 1 el pistache noten
150 gr zwarte chocolade
4 verse eieren
1 zakje vanille suiker
2 el suiker

Hoe maak je het?
Hak de 75 g pistache noten fijn met een keukenmachine. Breek de chocolade en smelt deze met de sausmaker of au bain-marie. De laatste duurt uiteraard iets langer en ik ben eerder voor het snel koken, dus liefst mijn sausmaker ;) Zie labels voor meer info.

Splits de eieren. Klop het eiwit stijf. Roer de eidooiers en de vanillesuiker romig. Roer de gesmolten chocolade en de gemalen pistache noten erdoorheen. Spatel tenslotte het eiwitschuim erdoor. Vul 4 dessertborden met de mousse.
Je kan eventueel nog wat pistache noten toevoegen (vandaar de 1 el pistache noten).
Ik heb dit persoonlijk niet gedaan... 
Smakelijk

dinsdag 20 december 2011

Stoofvlees met kroketten

Niets is lekkerder op zo'n winterdag ; stoofvlees met kroketjes.
Het brengt ons ook in de kerstsfeer.. Een beetje voorbereiding kan nooit kwaad.
Ook geeft zo'n stoofpotje een heerlijk warm gevoel...

Ik haalde mijn inspiratie op het internet: een recept van Piet Huysentruyt en Jeroen Meus, gemaakt naar mijn versie. Het was de eerste keer dat ik het maakte en het beviel ons. Het proberen waard dus ;)

Wat heb je nodig? 2 personen
- 350 /500 gr stoofvlees (rund) : naargelang je eetlust ;-)
- 1 grote uien
- 1 flesje kriek (veel gebruiken bruin bier, maar ik wou de uitdaging eens aangaan met kriek)
- verse rozemarijn
- 2 blaadjes laurier
- 1 stevige volkoren boterham
- olijfolie
- zout 
- 250 gr champignons
- beetje peterselie
en uiteraard kroketten
Hoe maak je het?
Pel de uien en snipper ze in niet al te fijne stukjes.
Verhit een ruime stoofpot en smelt er een beetje olijfolie in. Stoof daarin de uien op een matig vuur. Laat de uien niet bruin bakken.
Verhit een braadpan op een matig vuur en smelt er een beetje olijfolie. Schroei de stukken vlees in de braadpan tot ze een goudbruin kleurtje hebben. Kruid het vlees tijdens het bakken met wat peper van de molen en een snuifje zout. 
Doe de stukjes vlees in de stoofpot met uien. Hou de braadpan met aanbaksels bij en schenk daarin de kriek . Roer alle aanbaksels van het vlees los terwijl het bier aan de kook gebracht wordt (deglaceren).
Zodra het bier kookt, giet je het in de stoofpot.

Voeg enkele blaadjes laurier en een paar takjes verse rozemarijn toe;
Leg de boterham in de pot.
Tenslotte voeg ik ook wat zout en zwarte peper toe. 

Laat het stoofvlees anderhalf tot drie uur lang sudderen op een zacht vuur. Het deksel hoeft niet op de pot. 
Ik voeg een beetje bloem toe, om de saus te laten verdikken. 
Het is belangrijk dat je het vlees enkele uren laat sudderen op een matig vuur, om het vlees goed mals te maken.  Roer af en toe eens in de pot en controleer tussendoor of het vlees voldoende gaar is. 

Pas zodra de stoofvleessaus de gewenste dikte heeft, plaats je het deksel op de stoofpot. Werk het af met een beetje peterselie. 

Voeg de kroketten erbij en laat het smaken ;) 

De kriek geeft echt een heerlijke smaak... Ik hou er wel van.
Het hoeft dus niet altijd een Hoegaarden of ander bruin bier te zijn!

Spruitjessoep

Spruitjes, ze smaken zo goed als je er soep van maakt.
Ik had er nog enkele over en besloot dus heerlijke soep te maken.
Het was ook even geleden.

Wat heb je nodig? 4 personen
- 400 gr spruitjes
- 1 grote ajuin of 3 sjalotten
- water
- knorr blokje
- nootmuskaat
- zout
- zwarte peper
- boter of olijfolie

Hoe maak je het?
Maak de spruitjes schoon. Verwijder de buitenste blaadjes en snij de voetjes kruiselings in. Pel en snipper de ui. 
Stoof de ui in een grote pan met een beetje boter of olijfolie.
Voeg de spruitjes toe, samen met de bouillon (knorr blokje). 
Laat 25 min koken. Of gebruik de snelkookpan om de aantal minuten te verminderen.

Opgelet: behou enkele spruitjes of spruitjesblaadjes voor de afwerking.

Pureer de soep en zeef de soep (hiermee haal je de onnodige restjes weg).
Kruid met zwarte peper, zout en nootmuskaat. 
Schep de soep uit en werk af met nog wat spruitjes / spruitjesblaadjes.

Smakelijk!

Bron: Libelle lekker november 2011


maandag 19 december 2011

Zonnebloempitten

Zonnebloempit.
Ik zou er nooit aan gedacht hebben om dat vroeger ooit te eten, maar het smaakt heerlijk :)
Ik heb voor het eerst een recept bedacht met deze pitten. En er zullen er zeker nog volgen.

Reden waarom ik het nog zal gebruiken is het volgende;
- ze leveren veel vezels. Vezels zorgen onder andere voor een goede stoelgang en een betere verzadiging.Daarnaast bevatten zonnebloempitten veel ‘onverzadigde’ of ‘goede’ vetten. Onverzadigde vetten hebben een positieve invloed op de vetten die circuleren in ons bloed. Ze kunnen ervoor zorgen dat het cholesterolgehalte in het bloed daalt, waardoor de kans op hart en vaatziekten kleiner wordt.Zonnebloempitten passen door hun goede vetsamenstelling binnen een gezonde voeding. Aangezien ze calorierijk zijn, eet je ze best met mate.

Bron:

Spruitjes met Italiaanse hesp, zonnebloempitten en kokossaus

Wat heb je nodig?
- 250gr spruitjes
- olijfolie
- olie met knoflook 
- 4 sjalot
- 1 kruidenpasta van Maggi (met knoflook)
- kokosmelk 
- 6 stukjes Italiaanse hesp
- zonnebloempitten
Aan te passen naar gewenste hoeveelheid

Bereiding;
Verhit in een braadpan de olie met knoflook en bak de fijngesneden sjalot (tot die bruin ziet). Voeg de kruidenpasta met de schoongemaakte spruitjes, de kokosmelk en 1 dl water toe. Breng alles aan de kook en draai het vuur laag. Stoof de spruitjes 10min. 
Je zal merken dat de melk helemaal in het gerecht opgenomen wordt. Dit is niet erg... De smaak blijft behouden in de spruitjes.
Bak de Italiaanse hesp in een aparte pan, met de olijfolie (de hesp is al gezouten genoeg, dus best met gewone olie of olijfolie combineren). Daarna voeg ik de zonnebloempitten toe.

Kook tussendoor de rijst en schep deze in aparte bordjes.

Wanneer de Italiaanse hesp en zonnebloempitten gebakken zijn, voeg ik deze toe bij de spruitjes.
Ik laat nog beetje stoven. 

Smakelijk ;)

De zonnebloempitten zorgen voor een heerlijke smaak. 
Vooral gebakken is dat heerlijk. Ik had nog nooit gebakken zonnebloempitten gegeten, maar de smaak bevalt mij enorm.

Je kan dit gerecht perfect combineren met een worst. Of een ander soort vlees.


zondag 18 december 2011

kerstmenu

Deze week tracht ik een kerstmenu te maken....
Het zal vast op donderdag gebeuren ;)

Maandag : spruitjes met Italiaanse hesp, pijnboompitten en een kokossausje, dinsdag maak ik vast stoofvlees en woensdag is het spaghetti... 
Ik hou de spanning er dus in ;) donderdag weten jullie meer!!!!