zaterdag 29 oktober 2011

Vis met parisienne saus, bloemkool en spaghetti

Vandaag stond er een vis gerecht op het menu.
En ik ben ook gaan koken voor morgen een halloween taart klaar te hebben.

Het vis gerecht:
- 2 stukjes kabeljauw
- 1 grote bloemkool
- 250 gr spaghetti

Voor de saus: 
  • 1 liter gewone velouté (30 gram boter - 0,50 ml Liter kalfsbouillon - 1/2 dl kookvocht van champignons - 30 Gram bloem)
  • 5 eidooiers
  • 1/2 liter kalfsbouillon 
  • nootmuskaat
  • champignons
  • citroensap
  • 100 gram boter
  • wortelen
  • ev. peterselie 
  • Dragon / oregano
  • zout en peper
Bereiding:

Kook de spaghetti.
Stoof de kabeljauw 
Kook de bloemkool

Voor de saus:

Kook de wortels (wel fijn snijden).
Meng in een pan de kalfsbouillon, de eidooiers, wat citroensap en wat nootmuskaat. Voeg hierbij de gewone velouté. Klop het met de garde goed door elkaar. Breng de saus aan de kook en laat ze inkoken. Blijf voortdurend roeren.. 
Bak de champignons en voeg deze bij de saus. 
Voeg de wortels bij de saus.

Leg een beetje spaghetti op een bord, voeg de vis en de saus toe en tenslotte afronden met wat peterselie op het bord.
Laat het smaken ;-).

maandag 24 oktober 2011

Koolrolletjes gevuld met rijst

Heel speciaal gerecht en heel wat bereidingswerk, maar 't is geslaagd...
Zeggen dat ik maar 1 tandenstok had en dus niet genoeg had om al mijn witte kool in een rolletje te houden, al bij al is dat toch gelukt zonder tandenstokjes.


Wat heb je nodig?
4 personen
- 1 grote witte kool
- olijfolie
- oregano (ik nam de gewone en de hot spicy oregano: voor de smaak)
- kaneel
- zwarte peper
- bieslook
- knoflook
- 4 stukken steak of lamsvlees
- 2 zakken rijst
- 5 tomaten

Hoe maak je het?
Het binnenste uit de kool snijden en de koolbladeren uit elkaar halen (geen makkelijk werk, maar het lukt je zeker ;-)). De bladeren blancheren, in kokend water. Laten uitlekken en afspoelen onder koud water. Laten afkoelen.
Tussendoor als de kool geblancheerd wordt, laat je de rijst koken in een andere pan. 

Nadat de rijst gekookt is, haal je die uit zijn zakje (door koud water over te gooien kan je hem juist vasthouden en de rijst uit het zakje halen). Voeg wat kaneel, knoflook, bieslook en zwarte peper toe aan de rijst.

De iets afgekoelde bladeren op een snijplank leggen. De bladeren moeten ong. even groot zijn. Op elk koolblad rijst toevoegen en het blad eromheen vouwen en oprollen. De bodem van een steelpan bekleden met een paar beschadigde koolbladeren. De koolrolletjes met de mooie kant naar boven in de pan leggen. Een bord of schaal over de pan leggen, en dit nog zo'n 30min laten sudderen. Ik voeg hier ook zwarte peper toe.

Ik maak er een tomatensaus bij. Hiervoor laat ik de tomaten een beetje koken in wat water.  Ik was de oregano en voeg die bij de tomatensaus. Voeg hier een beetje zwarte peper toe.
Als dit alles gedaan is, zet je de koolrolletjes op een bord en de tomatensaus erover scheppen. 

Als vlees, heb ik een steak gebakken, maar in mijn kookboek raden ze een lamsgebraad erbij. Zij voegen deze laatste ook in de koolrolletjes. 

Smakelijk!

Bron: koken met kruiden v Anne Wilson