dinsdag 18 oktober 2011

Bloemkool met gehaktsaus

Vandaag stond er opnieuw een nieuw recept op het programma.
Ik gebruik een nieuw recept, omdat ik mijn voorraad uit de diepvriezer wil halen, om nieuw voorraad weg te steken ;-)

Nodig:
- 1 flinke bloemkool
- zout en peper
- 1 ajuin
- kerriepoeder
- boter 
-250gr gemengd gehakt
- bloem
-1 blikje tomatenpuree
-bouillon
-peterselie

Bereiding:
Terwijl de bloemkool in zout water insectenvrij wordt gemaakt, fruit u de gesnipperde ui met een lepeltje kerrie in wat olijfolie. 
Bak het gehakt mee, maar roer het onder het bakken steeds los.
Strooi er een lepeltje bloem bij en roer de tomatensaus erdoor. Opgelet voor de bloem: best speciaal voor sausen.
Giet langzaam en steeds roerend bouillon bij tot de saus de door jou gewenste dikte heeft.

Kook de bloemkool gaar, laat ze uitlekken en leg ze op een schaal.
Breng de saus met peper en zout aan de smaak, en giet over de bloemkool. 
Strooi er tenslotte wat peterselie over.

Smakelijk!

maandag 17 oktober 2011

Andijvie met hesp en béchamelsaus

Andijvie op het menu, en weer met een nieuw recept.
Zoals reeds vermeld in mijn vorig bericht, haal ik mijn recept uit 'het complete kookboek'.

Benodigdheden: 2 personen
- 2 kroppen andijvie
- 150 gr ham
- 2,5 dl bechamelsaus
- 100 gr geraspte kaas
ofwel kaassaus (voorgemaakt van Knorr)
- boter

Recept:

Was en snij de andijvie een kook haar gaar. Laat de groente vervolgens goed uitlekken. Snij intussen de ham in stukjes. Roer 75 gr door de béchamelsaus. 
Leg de andijvie, ham en saus laag om laag in een beboterde ovenschaal.  Ik voeg een beetje nootmuskaat over die beboterde ovenschaal.
Strooi het restant v de kaas over het gerecht.
Plaats de schaal in een warme oven en laat het gerecht gratineren (10min op 190°C).

Smakelijk :-)

zondag 16 oktober 2011

Het complete kookboek

Morgen is het maandag en dat betekent weer een nieuw recept op mijn blog.
Ik haal mijn recept van morgen uit een tweede kookboek die ik gekocht heb op het boekenfestijn, n.l. ' Het complete kookboek ' v Rebo Production. 

Het is een geweldig boek. Het brengt recepten van verschillende landen bij elkaar. En vooral, het brengt recepten - zoals ik het gewoon ben van te eten - of het gewoon graag klaarmaak ;-) Je kan er dagelijkse, simpele recepten vinden, maar ook voor diners. Je vindt er ook echt basistips (hoe maak je nu een saus ? Hoe maak je een bouillon? Welke wijn hoort bij welk soort gerecht? Hoe maak je soep? Enz.