zaterdag 15 oktober 2011

Spaghetti uit de oven!

Woensdag en donderdag waren we weer buiten huis gaan eten ;-) Dus geen recepten weer te vinden op mijn blogsite.

Vrijdag is het pizza dag en vandaag heb ik spaghetti gemaakt, maar op een heel andere manier dan gewoonlijk ;-) Mijn inspiratie vond ik uit een boekje dat ik gekocht heb op de boekenfestijn.

Recept :
- voor 2 personen :

Wat heb je nodig:
- 250 gr spaghetti (te kiezen)
- olijfolie
- gehakt (hoeveelheid te bepalen)
- 1 ui, in dinne ringen gesneden
- 4/5 tomaten
- oregano
- cayenne peper / zout / zwarte peper
- gemalen kaas

Bereiding:
De spaghetti koken: kijk op de verpakking voor de aantal minuten. 
Bak de gehakt in een pan met wat olijfolie (ik schreef 'hoeveelheid te bepalen' omdat het afhangt wat voor 'grote' of 'kleine' eters jullie thuis hebben ;)).
Neem een tweede pan met olijfolie en voeg de ui toe. Laat dit wat bakken op een laag vuur. De ui moet goudbruin zijn.
Neem een andere pan en voeg de tomaten toe. De tomaten met een houten lepel (of gewone lepel) doormidden drukken, terwijl u de inhoud van de pan roert. Oregano, cayenne peper, zwarte peper toevoegen. 5/8 min laten koken, op een zacht vuurtje.

Na het bakken van het gehakt, zet ik het gehakt in een oveschaal. Vervolgens voeg ik de spaghetti toe, boven het gehakt.
Hierna voeg ik de gebakken ui en tomatenmengsel erbij. 

Afwerken met wat kaas, en wat oregano op strooien. 
In een matig warme oven (190°C) 10 min laten bakken. 

Smakelijk.

Tip v Anja: Basilicum of peterselie kan evenzeer gebruikt worden.

inspiratie: Anne Wilson - Koken met kruiden

dinsdag 11 oktober 2011

Gebakken vis met broccoli en kruidenolie

Vandaag stond er vis op het menu.

Wat heb je nodig?
- 250 gr aardappelen
-1 broccolli
-1 glas melk
-stukjes vis: Pacific scharrolletjes (8x)
-nootmuskaat
-zout
-zwarte peper

Voor de kruidenolie:
- dragon
- Dille
- olijfolie

Bereiding:
Kook de vis en bak vervolgens in de pan met olijfolie. Voeg zwarte peper toe. Ik voeg ook de dille en dragon toe en laat alles bakken in de pan met olijfolie.
Schil de aardappelen en laat ze koken en voeg wat zout toe. Giet af.
Kook de broccoli. Giet deze af.
Pureer de aardappelen en de broccoli, samen met de melk. Voeg nootmuskaat toe.
Breng eventueel ook op smaak met wat peper.

Serveer over de borden. Laat het smaken :-)

maandag 10 oktober 2011

Spek met een salade van groenten

Maandag en ik begin de week met iets nieuws: 
Ik keek in de libelle lekker van de maand juli (beetje in vertraging ;)) en vond een recept die mij wel aansprak. Ik heb niet helemaal hetzelfde overgenomen, heb het aangepast aan mijn smaak. Maar ik kreeg mijn inspiratie van libelle lekker!

Benodigdheden:
Ingrediënten voor 2 personen
  • 6 stukken spek
  • 4 aardappelen (grote)
  • 1 middelmatige broccoli
  • 4 stukjes wortelen
  • 150gr prinsessenbonen
  • 1 el tuinkruiden (telkens 1 el van elke kruid: basilicum, rozemarijn,...)
  • knoflook
  • olijfolie
  • zout
Bereidingswijze: 


Kook de aardappelen 10 minuten voor en laat ze afkoelen. Of gebruik de snelkookpan (+-4 min, na het koken). Pers de knoflook boven de olijfolie en roer er de kruiden door (rozemarijn, basilicum). Breng op smaak met zout.
Na het koken van de aardappelen, mengel ik ze in de pan waar ik de kruiden door heb geroerd. Ik laat alles even bakken. Heerlijk die smaak - rozemarijn met aardappelen en knoflook! Echt een aanrader!

Kook de broccoli beetgaar, op smaak gebracht met een beetje zout. Giet af.
Schrob of schil de worteltjes. Blancheer (in aparte pannen) de worteltjes en de boontjes..


Bak de stukken spek aan alle kanten mooi aan.

Vervolgens serveer ik alles op een bord. Kijk naar de kleurcombinatie, want je hebt 2x een groene groente en 1x een oranje groente. ;-) Succes!

zondag 9 oktober 2011

Assortiment kruiden

Zoals jullie op mijn site kunnen lezen, hebben wij dit weekend weer een assortiment van kruiden aangeschaft.

1) Het gaat over de Onsterfelijkheidskruid of de jiaogulan. Deze heeft een medicinale werking.
De meest bekende toepassingen van Jiaogulan zijn:
  • extra energie en weerstand;
  • positief effect op hart en bloedvaten;
  • stimulering van de leverfuncties;
  • versterken van het immuunsysteem en zenuwstelsel;
  • verminderen van bloedsuiker en cholesterolspiegel;
  • verlagen van de bloeddruk
  •  
Meer info:

Dit idee kwam van mijn vriend Pieter. Hij houdt van speciale planten ;) Ik ben alvast tevreden over onze aankoop en ben benieuwd om dit kruid te gebruiken bij een thee. Blijkbaar wordt deze ook geregeld gebruikt bij thee. We houden jullie op de hoogte voor het vervolg, want met de herfst en de winter houden we wel van zo'n lekkere warme thee.

2) De Origano Hot and spicy behoort ook tot ons assortiment. Het heeft een heel sterke smaak en zou winterhard zijn. Al zou ik hem toch binnen bewaren. Je kan dit het best gebruiken bij gehakt, vlees, tomaten, lamsvlees, sauzen, en rundgebraad. Het is ontsmettend en het heeft een pijnstillende werking. Oregano verlicht hoofdpijn en helpt ook bij menstruatiepijnen. 

3) Dragon: vooral bekend bij kip, eiergerechten, salades, vinaigrettes (tartarensaus). Je kan er ook een dragonsaus mee maken. Héérlijk :-) Ik ben een enorme fan van dragon, dus deze kon zeker niet ontbreken in mijn assortiment. Het heeft bovendien een heel interessante geneeskundige kracht: wekt de eetlust op en stimuleert de spijsvertering. Het kruid heeft een kalmerend effect bij maagkrampen en ook bij een hikaanval is het een redder in nood.
Dragon is vochtafdrijvend. In vroegere tijden werd het zelfs gebruikt tegen kiespijn (kauwen van dragonblaadjes), ook als thee voor het slapengaan kan dragon onze nachtrust bevorderen.

4) Spaanse salie:
Ondanks de verschillende soorten salie (2x), moest de Spaanse salie ook aanwezig zijn. Pieter is een enorme fan van salie. 
Deze spaanse salie wordt gebruikt bij spierpijn, nervositeit, haaruitval, open zweren, overmatig zweten, artritis, reumatische aandoeningen, slechte doorbloeding, geelzucht, amenorroe, steriliteit, griep, koorts, verkoudheid, hoofdpijn, stress....
Zeer interessant dus. Blijkbaar kan je deze ook in olie kopen. 
Meer info: http://www.anthemis.nl/aroma/saliespaans.html
Verder hebben wij nog de Salvia officinalis en de Salvia bont (zie foto). 
Ik gebruik de salie voor tomatensaus, vette vis en vlees. Salie wordt vaak gebruikt als mond spoelmiddel omdat het kruid ontsmettend werkt (aften, ontstoken tandvlees), men vindt het ook verwerkt in tandpasta (maakt de tanden witter) . Lauwe saliethee, gebruikt als gorgelmiddel, werkt genezend bij keelpijn en ontstoken amandelen. Het helpt bij reumatische pijnen en is ook bloedzuiverend.
Helpt ook bij buikkrampen, tegen winderigheid, is spijsverteringsbevorderend en galaanmakend. Verder is het ook een anti-stressmiddel.

We hebben ook Dille, basilicum, rozemarijn en koriander aanwezig. De dille en koliander kochten we het weekend van 03/10/2011, in de plantendag van Kalmthout. Dille is een favoriet van mij en ik hou er van om dit in visgerechten te gebruiken. 

Basilicum is lekker in tomatengerechten. Al gebruik ik deze ook bij salade of het bereiden van aardappelen, en bij soep. Als geneeskundige kracht werkt het opwekkend, krampwerend, hoestdempend. Ideaal voor de koude periode dus! Verder is het heilzaam voor onze spijsvertering en is ontstekingsremmend, zowel is verse vorm als gebruikt in thee.


Rozemarijn is een heerlijke kruid bij aardappelen, vlees, bruine saus, soep... Het kan helpen bij griep– en longaandoeningen (kan van pas komen bij de griepepidemie die ons land teistert!). Ook bij bloedarmoede, galblaasontsteking en kramp is Rozemarijn de redder in nood. Thee drinken van Rozemarijn kan helpen bij stress, migraine en depressie.
 
Koriander is nieuw voor mij, maar het zou heel lekker zijn in stoofschotels, kipgerechten, salades en sauzen. Heel belangrijk is: dat je het blad steeds vers te gebruiken is, want éénmaal gedroogd verliest het zijn aroma. Deze kruid heeft ook een geneeskrachtige functie: bevordert de eetlust en is nuttig voor onze spijsvertering, het voorkomt een opgeblazen gevoel en vermindert branderigheid van de maag. Bij verkoudheid , griep of in een periode van stress kan koriander verlichten.


Meer info: http://users.skynet.be/hofmeester/tuinartikels/alle%20kruiden.htm 

Spaghetti bolognaise met champignons en hesp

De andere dagen van de week waren we op uitstap en uit eten bij de familie, en ik heb dus enkel zaterdag gekookt.
Zaterdag is spaghetti dag bij ons. Ik maak mijn spaghetti meestal met zelfgemaakte tomatensaus, en met champignons. Deze keer heb ik er hesp bij gebruikt.

Héérlijk.

Het recept:
- 250 gr spaghetti
- 600gr tomatensaus 
- 380 GR champignons + eventueel knoflook
- 6 sneden hesp
- olijfolie
- kruiden: Basilucum, peterselie
- zout en peper

Bereiding:
- kook de spaghetti in water (met zout)
- warm de tomatensaus op. Deze keer heb ik het uit een doos genomen, omdat we niet zoveel tijd hadden.
- Bak de champignons in een pan. Ik gebruik hierdoor olijfolie. Voeg wat knoflook toe, indien je beetje meer smaak aan de champignons wilt geven.
- Snij de hesp in stukjes en voeg bij de champignons. Laat dit bakken tot ze wat beginnen bruin zien.
- Giet de spaghetti af en hou een beetje kookvocht bij.
Ik mengel die kookvocht door mijn spaghetti.
- Voeg de kruiden toe bij de tomatensaus.
- Voeg de champignons en hesp ook bij de tomatensaus. Kruid die eventueel af met wat peper. 
Tenslotte mengel ik de tomatensaus met de spaghetti en ik dien op.

Smakelijk :-)


Peterselie drogen

Peterselie drogen...

Het wordt gezegd dat je de peterselie kan drogen via de magnetron, maar bij mij is dat toch niet goed gelukt? Ik las op het internet dat je na één minuut of 3 minuten al een resultaat zou merken, en dit zou je best doen op de hoogste stand. Bij mij is de peterselie niet gedroogd, maar eerder vochtiger geworden?
Na een verdere opzoeken op het internet, las ik dat je bij een jetchef van Whirlpool best een lagere stand neemt...
Toen ik terug thuis kwam, was de peterselie zo vochtig en had hij een slechte geur.
Er is duidelijk iets mis gegaan? Maar wat?


Als iemand mij hiermee kan helpen, zeg het mij gerust, want 't is mij echt een raadsel.

Ik heb een tweede deel gewoon gewassen en in een handdoek laten drogen op een warme plek. Dit heeft een beter resultaat bekomen dan ze te drogen in de microgolf.  Gelukkig, toch nog een deel van mijn peterselie kunnen redden.