zaterdag 24 september 2011

Chili Con Carne

Vandaag had ik zin om weer wat Mexicaans op tafel te brengen.
Het is al een tijdje geleden dat ik nog Chili Con Carne gemaakt heb.
Je hebt zoveel recepten als je rond kijkt op het internet. Ik heb mijn eigen receptje gemaakt en het smaakt heerlijk ;-)

Ik raad jullie aan om dit klaar te maken als je tijd genoeg hebt, want het vraagt toch enige tijd voor het klaar is.

Wat heb je nodig? 6 pers
-600 gram gehakt
-1 ajuin, fijngehakt
- 1 sjalot, fijngehakt
- kruiden: ev. oregano / knoflook / tijm
-500 gr rode bonen 
-400 gr tomaten uit blik (in blokjes)
-tomaat (om puree te maken)
--> totaal zeker 500 gr tomaten (uit blik)
-1/2 eetlepel PH rundsbouillon
-cayennepeper
- ev. een beetje bloem (sausbinder)
-4 lange rode peppers (geen rode paprika’s!) - zaadjes behouden en de peppers fijnsnijden
-ev. een beetje room
-olijfolie
- zakje rijst

Neem een pot met dikke bodem, zet op een laag vuur, giet er een scheutje olijfolie in en stoof en de fijngesneden ajuin, en sjalot aan. Voeg knoflook, en het gehakt toe en bak al roerend. 
Voeg de tomaat, tomaten uit blik, kruiden en runderbouillon toe. Je kan die bouillonblokje bij de tomatensaus toevoegen zonder water, het smelt vanzelf.
Breng aan de kook en laat 1h koken, tot de saus dik is. Indien je het sneller wilt, kan je eventueel bloem gebruiken (bloem speciaal om saus te binden).

TIP: Ik maak dit alles één dag op voorhand en laat het afkoelen in de frigo. Hierdoor verdikt de saus. Op die manier gebruik ik geen bloem, wat uiteindelijk niet noodzakelijk is.
Het laten opwarmen van de saus, gedurende 1h, zorgt ook voor een AANGENAAM AROMA - je riekt zo de kruiden ;-) Echt HEERLIJK!

VERVOLGENS:
Rijst koken in water met zout.
Voor het vervolg van de chili con carne:
Voeg één dag later, de rode bonen toe en laat 2 min opwarmen. Voeg daarna de rode pepers toe met wat room en laat nog wat koken. De room zorgt ervoor dat de pepers iets minder pikant zijn.
Indien je graag HEEL PIKANT wilt, voeg geen room toe. Je kan ook de zaadjes toevoegen om het NOG pikanter te hebben.
Tenslotte voeg ik ook de mais toe, met wat cayennepeper.

Tip van Anja:
Je kan ook rode paprika toevoegen en wortelen als je meer groenten wilt, maar dat is niet noodzakelijk.

Laat het smaken ;-)

Commentaar v Anja:
Ik eet heel graag Mexicaans en als de tijd het ons toelaat, gaan we soms eten rond de Kinepolis in een Mexicaans restaurant: Los Tacos. Het is daar echt heerlijk eten en aangenaam vertoeven.
Meer info: Los Tacos

donderdag 22 september 2011

Donkere chocolade


Dankzij mijn vriend ben ik een fan geworden van zwarte chocolade.
Hij eet heel graag donkere chocolade, met zo’n 80/85 % cacao.
Ikzelf vind dat net iets te donker, maar ik heb wel appreciatie gekregen voor 70% cacao.
Na een drukke werkdag, een stukje nemen, kan heel goed smaken.
Bovendien heeft het een positief effect op onze gezondheid, toch als je het in kleine hoeveelheden neemt.
Het zou de hartaanvallen en hersentrombose verminderen. Het risico op hart- en vaatziekten wordt flink verkleind. Dit komt door de stof flavonoïden, die in donkere chocolade zit. 

Mijn favorieten;
 Lindt - Mint


Ze heeft een lekkere smaak naar mint. En een gehalte van zo'n 47% cacao gehalte.




 

 Cote d'or NOIR 70% 










En tenslotte:  
Delhaize Taste of Inspirations  - cranberry and orange. 
72 % cacao
Heerlijk om die cranberry te proeven!

Probeer het zeker ;-)

Gebakken ei met piperata

Een gebakken ei, zo lekker op een zondagochtend (of moet ik zeggen late ochtend ;))
En als je daar nog wat groenten bij kan voegen, is je dag toch zo goed ;-)
Ik raad jullie wel aan om het niet te vroeg in de ochtend te eten, het is toch wat zwaar... Je kan het eerder een middagrecept noemen.
Mijn ventje was niet zo fan, maar ik vond het wel héérlijk.
Smaken verschillen, ik kan jullie enkel aanraden om het zelf te proberen en te laten weten wat jullie er van vonden ;-)


Ingrediënten voor 4 personen
2 vleestomaten
1 paprika, oranje
1 paprika, groene
1 paprika, gele
1 paprika, rode
1 ui
4 eieren
olijfolie
boter
peterselie
2 teentjes knoflook
cayennepeper
zout

Spoel de paprika's, pel de tomaten.
Snij de groenten in mooi gelijke blokjes.
Pel de uien, de knoflook en snipper ze fijn.

Stoof de uisnippers glazig in een beetje olijfolie.
Doe er de knoflook en de paprikablokjes bij.
Kruid met cayennepeper en zout.
Laat ongeveer 5 minuten stoven, of tot de paprikablokjes beetgaar zijn.
Schep er dan de tomaatblokjes door.
Verwarm de borden en schep er de piperata op.

Bak in een kleine koekenpan, in boter of olie, vier spiegeleieren.
Laat ze op de groenten glijden.
Werk af met peterselie.

Bron: Libelle Lekker

maandag 19 september 2011

Notenolie / walnotenolie

Notenolie of walnotenolie:

Ik gebruik tegenwoordig deze olie om mijn gerechten klaar te maken.
Het bevat een hoog gehalte aan Omega-3 vetzuur ook veel vitaminen en mineralen. 
De olie reinigt de lymfe en is zenuwsterkend. Walnootolie bevat de vitaminen A, B1, B2, B3, B5, B6 en C en de mineralen calcium, zwavel, fosfor, chloor, koper, ijzer, magnesium, natrium en zink.  

Het zou goed zijn voor mensen met een zittend beroep en waar de hersenen geregeld gebruikt worden. Haha, goed voor ons dus?



Butternut pompoensoep

De butternut pompoen is echt een aanrader.
Hij heeft een heel aparte smaak: ik hou énorm van de smaak.
Hij heeft de vorm van een peer of pindapeul.

Benodigdheden:
-1 Butternut pompoen (goed voor 2 personen en SOEPLIEFHEBBERS ;-))
-restjes van asperges (hardste deel kan je gebruiken) = is niet noodzakelijk
-2 uien
-Bouillon blok (groenten / kip .... naar keuze)
-zout en zwarte peper

Bereiding:
Je butternut pompoen geschild, zaden verwijdert en in kleine stukken gesneden.
In een kookpan (ik gebruik een snelkookpan : +- 6min, als het begint te koken) met een bouillon blokje en een beetje water. 
Ondertussen fruit je de uien.
Wanneer de butternut pompoen klaar is, voeg ik de uien erbij en mixen maar ;-)
Ik raad jullie aan om de soep te zeven, om de soep lichter te maken)
Voeg zout en peper naar smaak toe. 

Smakelijk ;-)

Tip v Anja:
Je moet niet teveel groenten toevoegen, want dan bewaar je de smaak van de butternut niet.

Commentaar v Anja:
een aanrader voor wie van pompoensoep houdt ;-)

Groenteschotel met bonen, tomaten en ajuin

Een simpel gerecht en ondertussen heb je heel wat groenten uit je frigo/diepvriezer gehaald.

Benodigdheden:
- Bonen
- Tomaten
- Uien
- water / zout / peper


Kook of blancheer de bonen (met een snelkookpan +- 6/8 min).
Was de tomaten en snij ze in stukken.
Snij de ajuinen en fruit ze in een pan.

Vervolgens de bonen samen met de tomaten in de pan. De tomaten zorgen ervoor dat je bonen niet aankoken, omdat ze een tomatensaus vormen. Je mag er een klein beetje boter bij doen, maar is niet noodzakelijk.
Voeg de ajuinen toe en laat dit alles sudderen. Hou de pan in het oog, want soms moet je toch een beetje water toevoegen.

Te kruiden naar je eigen smaak. Ik gebruik peterselie, look of bieslook
Of alle 3 ;-)

VLEES NAAR KEUZE!
Ik neem meestal een biefstuk.

Commentaar v Anja:
Heerlijk voor wie niet houdt van de 'gewone smaak' van bonen.
Ik hou van de combinatie boontjes en tomaat.
De tomaten brengen een onvergetelijke smaak aan de bonen ;)