donderdag 1 september 2011

Zwarte pens met rode kool

Rode kool, ook een speciale smaak, maar je kan die zo lekker maken, door de juiste ingrediënten te gaan gebruiken.

Wat heb je nodig? Voor 4personen

4 zwarte pensen
boter
1/2 rode kool
2 Jonagoldappelen
150 g suiker
4 eetlepels azijn
kaneel
laurier
peper & zout

Bereidingswijze:


Snijd de rode kool in fijne julienne (keukenrobot maakt het makelijker ;)). Spoel met koud water. Laat wat boter smelten in een kookpot en voeg de fijngesneden rode kool toe.
Bevochtig met een scheutje water en azijn. Kruid de kool met zout, peper en een blaadje laurier.
Laat een half uurtje sudderen en voeg dan de fijngesneden blokjes appel toe. Plaats een deksel op de pot en laat rustig garen.
Voeg op het einde suiker toe om het kookvocht wat in te dikken en de smaak te verbeteren. Eventueel kan je dit ook doen met enkele lepels rodebessenconfituur. Kruid af met kaneel.
Smelt een klontje boter in de pan en leg er de pens in. Laat garen op een heel zacht vuurtje tot de korst krokant is. 

Smakelijk


Wat is die snelkookpan nu?

Ik heb ook al vaker over de snelkookpan gesproken in mijn berichten.
Het gaat over het volgende:

 
Hier heb je ook soorten in, toch wat de deksels betreft.
Maar de lagostina die ik gebruik, met dit deksel is perfect. Je kan hem heel goed gebruiken, het deksel gaat heel goed open. Tenslotte streven we toch allemaal naar efficiëntie? 

Lagostina: italiaans merk, en heel goed kwaliteit!

Ik hou ervan om snel en goed te kunnen koken en ze zijn een grote hulp.
Zeker na een lange werkdag, wil je zo snel mogelijk het eten op tafel kunnen zetten.

Het is even wennen, als je het niet gewoon bent, maar het gaat toch veel sneller dan een gewone kookpan.
Die laatste gebruik ik ook nog, als ik iets meer tijd heb ;-)
Voor de kostprijs: je mag er toch wat geld voor opzij zetten, maar ééns je hem in huis hebt, wil je niets anders meer ;-) 


Heel belangrijk: als je het deksel er af wilt nemen, laat de stoom eruit.
Je krijgt het deksel anders niet open... :p 
Deze kookpan is ook een aanrader omdat je de vitaminen blijft behouden door de pan er niet constant af te moeten nemen.

Mijn dank gaat uit naar mijn ouders, want dankzij hun heb ik dit leren kennen.
We hebben er altijd mee gekookt en nooit klachten erover gehad!


Pangasius met Duglérésaus

Wie houdt van vis en een lekkere saus... Lees zeker dit recept ;-)

Benodigdheden:
- 2 stukjes pangasius 
-½ dl droge witte wijn = (+/- ½ wijnglas) 
-peper, (eventueel een beetje zout), tijm en laurier
Voor de saus:
  • 25 gr fijngesnipperde sjalot
  • 1 ajuin  
  • gehakte peterselie
  • 2/3 tomaten
  • Je kan er ook champignons bij gebruiken 
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 eetlepels geconcentreerde halfvolle melk 
Bereiding:

-Schik de vis in een ingevette vuurvaste schotel;
-Overgiet met een scheut witte wijn en water;  
-Kruid met peper (en eventueel zout) en voeg tijm en laurier toe;
-Plaats de schotel in een warme oven (+/- 175°C) gedurende +/- 30 minuten. 

-Snipper de ui fijn.
-Maak de champignons schoon en snij de grote champignons in stukken.
-Dompel de tomaten even onder in heet water en pel ze en snij ze in stukken.
-Stoof de ui in een weinig vetstof, voeg de champignons en de tomaat toe en laat alles +/- 10 minuten stoven.
-Giet het visvocht bij de groenten zodra de vis klaar is.
-Maak een papje met de bloem en de melk en bind alles samen.

Smakelijk ;-)

maandag 29 augustus 2011

Kruidenpannenkoek met avocado

Avocado is gezond, maar ik vind de smaak niet lekker.
Om deze groente smakelijker te maken, zocht ik een recept en ik kwam op deze uit !

4 eieren

500 ml halfvolle melk
250 g gezeefde bloem
1 takje dille
1 takje platte peterselie
1 takje dragon
2 tomaten
2 avocado’s
Solo Vloeibaar
1 doosje kruidenkaas
5 sneden gerookte ham
1 doosje zure room
5 sneden gerookte zalm

Bereidingswijze 

Klop de eieren los in een kom en meng met de melk en de gezeefde bloem. Kruid met peper en zout en giet het geheel door een zeef, zodat je geen klonters hebt tijdens het bakken. 

Hak de kruiden fijn en voeg ze toe aan het pannenkoekenbeslag. Snij de tomaten in schijfjes, maar verwijder daarbij de zaadjes (anders zullen de pannenkoeken te nat worden). 
Schil en snij ook de avocado in stukjes. 

Verhit Solo in een koekenpan. Bak de pannenkoeken goudbruin. Laat ze afkoelen
Leg de afgekoelde pannenkoeken open. Besmeer er 5 met de kruidenkaas. Leg er dan een sneetje gedroogde ham op en enkele schijfjes tomaat. Rol de pannenkoeken nu op en rol ze in aluminiumfolie. Laat nog even in de koelkast rusten.

Besmeer nu de andere 5 pannenkoeken met zure room, Leg er een sneetje gerookte zalm en ook enkele stukjes avocado op. Kruid eventueel bij met peper en zout. Rol ook deze pannenkoeken op, verpak ze in aluminiumfolie en laat ze nog even rusten in de koelkast. 

Bron: solo.be