zaterdag 21 mei 2011

Asperges met hollandaisesaus, ham en ei

Een koude schotel, het kan toch zoveel plezier met zich meebrengen ;-)
Het moet niet altijd warme keuken zijn!
Daarom dit recept. Ik vond ze op een site op het internet.
    • 2 kilo witte asperges
    • 150 g boter, gesmolten + klein klontje
    • 6 eieren
    • 6 aardappels
    • 6 plakken achterham gekookte

    Voor de hollandaisesaus:

    • 6 eierdooiers
    • 20 ml witte balsamicoazijn
    • 180 ml witte wijn
    • 150 g boter, gesmolten 
    Stap 1: 'Maak de asperges schoon met een dunschiller. Houd de asperge vast bij het kopje om te voorkomen dat hij breekt. Houd de asperge tijdens het schillen zo plat mogelijk en schil hem één keer rond. Het mooiste is als alle asperges ongeveer even dik zijn. Snijd er tot slot aan de onderkant ongeveer een centimeter af. Deze onderkantjes bewaar ik voor de soep of een saus.

    Stap 2: 'Ik gebruik geen hoge aspergepan, maar gewoon een grote pan waar de asperges mooi plat in kunnen liggen. Voeg aan het kookwater een klont boter en wat zout toe. Als het water kookt, gaan de asperges erin. Als het opnieuw begint te koken, draai ik het vuur laag en dek de asperges af met een vel wit keukenpapier. Zo worden de bovenkanten die net boven het water uit komen, ook mooi en gelijkmatig gaar. Schep de asperges met een grote schuimspaan uit de pan, zodat ze niet breken en bewaar het kookvocht.'

    Stap 3: 'Kook intussen de aardappelen en de eieren (8 minuten). Terwijl deze opstaan, maak je de hollandaisesaus. Neem hiervoor een lage, brede sauspan. Klop de eidooiers goed los en klop de azijn en wijn erdoor. Zet de pan op een laag vuur en klop het mengsel op tot een saus. Haal de pan van het vuur, breng op smaak met zout en schenk al kloppend de gesmolten boter erbij. Doe dit met kleine beetjes tegelijk en blijf kloppen, totdat je een luchtige en gebonden saus hebt.'

    Opmerking v Anja: ik gebruik hier weer mijn sausmaker. 

    Stap 4: 'Bij het opmaken van het bord moet je snel te werk gaan. Leg op ieder bord 6 asperges. Drapeer er een plak ham over, leg er twee halve eitjes en twee halve aardappelen naast en schenk er wat lauwwarme hollandaisesaus over. Serveer direct.'

    Nabereiding:

    De volgende dag... aspergesoep! 'Bak de bewaarde onderkantjes van de asperges aan in flink wat boter. Doe er al roerend wat bloem bij. Schenk er beetje bij beetje het achtergehouden kookvocht bij, terwijl je goed blijft roeren. Breng op smaak met zout en peper en maak af met een scheutje room. 

    Commentaar v Anja: deze laatste heb ik nooit geprobeerd voor soep, maar het lijkt mij wel eens de moeite waard om soep te maken op deze manier. Ik kook meestal de onderkantjes van de asperges met een bouillon en klaar :-)
    Ik denk dat ik dit de volgende keer de asperges ga bakken en hou jullie op de hoogte! Indien iemand dit al gedaan heeft, laat het mij gerust weten ;-)

    Bron: http://www.ah.nl/recepten/recept?id=480270

    vrijdag 20 mei 2011

    Asperges béchamel

    Nog zo'n lekkernij ;-)

    Ingrediënten voor 2 personen

    1 kilo asperges *
    10 gram zout *
    70 gram bloem *
    70 gram boter *
    15 gram ui *
    5 gram boter *
    1/2 liter melk *
    1/2 takje tijm *
    peper *
    nootmuskaat.

    Bereidingswijze


    Maak de ui schoon en snijd ze in stukjes. 
    Maak intussen van de 70 gram boter en de bloem een roux door de boter te smelten.
    Voeg er de bloem bij en laat alles onder voortdurend roeren vijf minuten garen. 
    Ik doe de melk erbij (door mijn sausmaker v Seb gaat dat allemaal samen).
    Ik voeg ook nootmuskaat voor de smaak!

    Schil en kook de asperges.
    Verwarm de bechamelsaus terwijl de asperges staan te garen.
    Geef over het midden van de asperges wat bechamelsaus.

    VLEES NAAR KEUZE!

    Commentaar v Anja:
    Heerlijk ;-)

    zondag 15 mei 2011

    Asperges met kruidenkaassaus

    Dit recept vond ik bij een andere blogger site.
    Maar het is echt héérlijk.

    Voor 2 personen:
    1 kilo asperges, 3 eieren, 1 bakje roomkaas (biijv. met uitjes en sjalotjes, 1 dl slagroom, scheutje witte wijn, peterselie, 1,5 ons gekookte ham, allesbinder

    Asperges koken. Eieren hard koken, en in stukjes snijden. Ham in reepjes snijden. Asperges afgieten en kookvocht opvangen. Asperges in afgesloten pan warm houden. 1,5 dl van het kookvocht in een pan doen. De roomkaas erin laten smelten. Voeg de room en wat witte wijn toe. Breng het mengsel aan de kook en bind iets met allesbinder. Roer de eieren door de saus en roer er wat peterselie en de ham door.

    Bron: