woensdag 22 december 2010

Witloof met saus van mascarpone en champignon

Witloof, ik ben er dol op, maar hier probeer ik ook telkens iets nieuw uit ;-)

Wie kent niet DE witloof met ham uit de oven? Om te vermijden dat ik telkens dit gerecht maak, vond ik het wel nodig om iets nieuws uit te proberen.

Het is een recept uit de colruyt magazine van 2010. Ik heb het wel aangepast naar mijn smaak. Echt een aanrader!

 

Ingrediënten


  • 8 witloofstukken
  • 250 gram champignons
  • 1/2 citroen (sap)
  • 1 sjalot
  • 2 eetl boter
  • 2 eetl walnootolie of notenolie
  • 3 takjes peterselie
  • nootmuskaat
  • versgemalen peper en zout 
  • Eventueel room

Bereiden

VOORBEREIDEN :
Kook het witloof in 5 min. gaar in water met 2 eetl. citroensap. Giet af. 
Snij de champignons in plakken. 
Snipper de sjalot en de peterselie fijn.

BEREIDEN:Smelt de boter in een braadpan en bak het witloof van alle kanten goudbruin gedurende ca. 5 min. Kruid met nootmuskaat,peper en zout.
Verhit de walnootolie of notenolie in een pan en bak de fijngesnipperde sjalot glazig.
Voeg de champignons toe en besprenkel met 1 eetl. citroensap. Bak gedurende 3 min,en kruid met peper en zout. Roer hierna de mascarpone onder en bestrooi met de fijngehakte peterselie.
Indien je wat meer smaak wenst, kan je er ook wat room toevoegen. 

SERVEREN:
Leg 2 stronken van het witloof op elk bord en lepel de champignonsaus over het onderste stuk van het witloof. Lekker bij wild of gevogelte,samen met kroketten ;-)

Smakelijk!