woensdag 3 november 2010

Romige andijvie

Benodigdheden voor dit gerecht:
  • 1200 gram andijvie
  • Zout, nootmuskaat
  • Bechamelsaus
Bereidingswijze an dit recept:
  1. Snij de andijvie in reepjes van 2 centimeter
  2. Was de andijvie zoveel dat er geen vuil meer in zit
  3. Kook de andijvie met aanhangend water en zout
  4. Giet deze af op een vergiet , en meng de bechamelsaus door de andijvie
Bereidingswijze bechamelsaus:
Maak van 20 gram boter en 25 gram bloem een blanke roux
2 1/2 dl melk toevoegen, even doorkoken
Op smaak maken met zout en nootmuskaat

VLEES NAAR KEUZE!

Commentaar v Anja:
Voor de niet liefhebbers van Andijvie is dit echt een heerlijk alternatief.
De Bechamelsaus zorgt ervoor dat de Andijvie een lekkere smaak krijgt.

zondag 31 oktober 2010

Halloween menu

Halloween is in aantocht, en ik heb een speciaal menu voorzien.

- Pompoensoep met gember
-  Tagliatteli met pompen en gerookte spek
- Gemarmerde pompoencheese cake

Het recept : 
** Pompoensoep met gember **

Nodig (2 personen): 
-1 eetlepel olijfolie 
-1 grote ui, gepeld en in plakken gesneden stukje
-gember van 5 cm halve grote of 1 kleine (ik gebruikte gemberpoeder)
-pompoen, geschild, ontpit en in blokjes gesneden 
-2 groentebouillon 
-zout en peper 
-room 
-gehakte tuinkruiden 

Bereiding: verhit de olie in een grote steelpan en fruit de ui glazig. Rasp de gember in de pan en roer. Kook de pompoen met de groentebouillon en voeg de uien met gember bij de soep. Alles mixen en breng dan op smaak met zout en peper. Roer er een eetlepel room door en voeg wat verse tuinkruiden toe. 

Commentaar v Anja :
heerlijk!

**Tagliatelli met pompoen, en gerookte spek**

Benodigheden voor 2 pers:
-200G TAGLIATELLI 
-600G VRUCHTVLEES VAN POMPOEN 
-2el OLIJFOLIE 
-2 PREIWIT 
-doosje spek van Herta
-3 el WITTE WIJN (aan te passen naar je eigen smaak)
-450 ML ROOM PARMEZAAN
-zout / peper

Bereiding: 
laat de pasta koken, Snij pompoen in grove stukken en laat gaar stomen en pureer fijn
verwarm de olie en stoof de prei met de fijngesneden spek. Voeg de wijn toe en breng aan de kook. Voeg bij de pompoenpuree de room toe en laat 3 min pruttelen. Doe de pasta bij en meng alles goed onder elkaar. De parmazaan aLs laatste toevoegen.


Commentaar v Anja :
kruiden bijvoegen zijn nodig, de saus is anders iets te simpel. Ik miste de kruiden in de saus. 

**Gemarmerde pompoencheese cake **

Ingrediënten voor 8 personen
-180 gr verkruimelde gemberkoekjes
-60 gr pecannoten, fijngehakt
-75 gr boter, gesmolten

-450 gr roomkaas, op kamertemperatuur (ik gebruikte Philadelphia)
-150 gr suiker, apart te verwerken
-1 theelepel vanille-extract
-3 eieren
-250 gr pompoenpuree
-3/4 theelepel kaneelpoeder
-1/4 theelepel gemalen nootmuskaat

Bereidingswijze

1.De oven voorverwarmen op 180°C/gasstand 4. In een middelgrote kom verkruimelde gemberkoekjes, pecannoten en boter vermengen. Over de bodem en tegen de rand van een springvorm van 23 cm verdelen en aandrukken. De bodem 10 minuten in de voorverwarmde oven bakken. Apart zetten om af te laten koelen.

2.In een middelgrote kom roomkaas (ik gebruikte Philadelphia), 100 gr suiker en vanille tot een glad geheel mixen. Eieren 1 voor 1 toevoegen en elk ei goed vermengen. 250 ml van het mengsel apart zetten. Resterende suiker, pompoen, kaneel en nootmuskaat door de resterende mix vermengen.

3.Pompoenmix over de koekbodem verdelen en met een lepel de resterende mix erover verdelen. Met een mes in een slingerbeweging een marmereffect creëren.

4.55 minuten in de voorverwarmde oven bakken tot de vulling stevig is. Met een mes de rand losmaken en de cheesecake laten afkoelen alvorens de springvorm te verwijderen. Minstens 4 uur voor het opdienen in de koelkast laten afkoelen.

Commentaar v Anja : persoonlijk vonden wij deze cake heel speciaal van smaak.
De kaneel was wel lekker, maar 't is niet een cake die ik nog zou maken, omdat ik ze niet zo goed vond. Als je houdt van speciale smaak, dan is het een aanrader.. De combinatie kaas, kaneel en pompoen valt wel mee, maar je moet er van houden.
Ik heb geen roomkaas gebruikt, maar Philadelphia.