zaterdag 30 oktober 2010

tomatensoep

Voor 4 Personen:

- 6 tomaten (ontveld, in stukjes gesneden)
 - 1 eetlepel tomatenpuree
 - 2 grote ajuinen (fijngesneden)
 - 1 takje selder (fijngesneden)
 - 1 grote wortel (zonder schil, fijngesneden)
 - 4 blokjes vleesbouillon
 - 2 Liter water
 - peper en zout
 - 3 eetlepels peterselie (fijngehakt)

Bereidingswijze : 
Doe het water in een soepketel en voeg de tomaten, de ajuinen, de tomatenpuree, de selder, de bouillonblokjes, het kruidentuiltje en de wortel toe. Breng alles aan de kook en laat 25 minuutjes doorkoken. Mix de soep.
Breng op smaak met peper en zout. Werk af met de peterselie. 
Voeg eventueel nog een scheutje room toe.

vrijdag 29 oktober 2010

tomatensoep 2

Ingrediënten :
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • zout
  • peper
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • peterselie
  • room
  • 50 g boter
  • 500 g verse tomaten of gepelde uit blik
  • 500 g ajuinen
  • 3 wortelen
  • 2 wit van de prei (steel)
  • 140 g tomatenpuree ( 2 potjes)
  • 3 bouillon blokjes (rund)
Bereiding:
Snij de ajuinen, wortelen en prei in kleine stukken. pel de tomaten en snij ze in 4.
Smelt de boter in een grote kastrol, en bak eventjes de ajuin. Voeg daarna de rest van de groenten toe(wortelen,prei en tomaat).
Vul de kasrol daarna met water tot de groenten juist onder water staan. Doe het laurrierblad en het tijmtakje mee in de pan en laat 30 min koken. 
verwijder het tijmtakje en laurrierblad en mix de soep.
Voeg 1.5 liter water (kan meer of minder zijn, naargelang goesting ) toe met 3 bouillonblokejes en de 2 potjes tomatenpuree. Laat nog even doorkoken en breng op smaak met zout, peper en eventueel paprikapoeder.

Voor feestelijke afwerking, kan je room en peterselie toevoegen.


Commentaar v Anja : 
- persoonlijk heb ik de tomatenpuree niet gebruikt en de soep was heel lekker. 


Bron : Oma's recepten